mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Krupnik botwinkowy

DSCF2077Złapało nas wiosenno-jesienne przesilenie. Niby maj i pięknie, a z drugiej strony ciągle szaro, zimno, deszczowo. Jesiennie. Botwinka na chłodnik marniała w lodówce. Czekała na słońce (nawet my nie jemy chłodnika przy 10 stopniach), a my czekałyśmy aż będziemy mogły pochwalić się różowym chłodniczkiem. Z tego planu nic nie wyszło i musiałyśmy przeprowadzić reanimację różowego pęczka. Zapadła decyzja – tak czy inaczej robimy zupę. No i z tego całego pogodowego zamieszania wyszedł nam botwinkowy krupnik z selerem naciowym i octem balsamicznym. I wyszedł smaczny!

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka octu spirytusowego
  • sól, pieprz, sos sojowy, majeranek
  • gałązka selera naciowego
  • gałązka lubczyku
  • 3 marchewki
  • cebula, ząbek czosnku
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • filiżanka kaszy jęczmiennej

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, drobno siekamy, zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Po około 3 minutach dodajemy łyżeczkę octu i jeszcze chwilkę gotujemy (max 5 minut).

W między czasie, w osobnym garnku….

Do garnka wkładamy łyżkę masła (my użyłyśmy masła klarowanego), roztapiamy, przesmażamy na nim posiekaną drobno małą cebulę i czosnek. Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki, dodajemy do cebuli i przesmażamy ok 5 minut. Zalewamy wodą (u nas ok 4 litry), dodajemy pieprz, lubczyk, ziele angielskie i seler naciowy. Gotujemy warzywa  tak, aby były średnio miękkie. Dodajemy bardzo dokładnie wypłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy ok 15 minut (tyle gotuje się kasza aby była gotowa do jedzenia). W tym czasie również dodajemy botwinkę (wraz z wodą, w której się gotowała). Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, octem balsamicznym i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy więcej octu i czosnku.

Smacznego!

Mleczny team

DSCF2068DSCF2071DSCF2080

3 comments on “Krupnik botwinkowy

  1. KOLORowanka
    27 Maj, 2013

    ja ostatnio chłodniczek zrobiłam ;P
    ale botwinka taka mała, że słabo to wyszło :(
    a taka zupka-mniam :D jak moja babuszka robiła :) z miską ziemniaczków z cebulką przysmażaną obok :D

  2. Mleczna Krowa
    27 Maj, 2013

    u nas tym razem bez ziemniaków, ale brzmi pysznie!

  3. Andrzej
    5 października, 2016

    To istna ciekawość -nigdy takiej potrawy nie jadłem -ale warto by było ją przygotować – tylko czy można skopiować – -spisać w zeszycie – i zacząć -taką doskonałość -uda się ?-bo ja nie jestem tak idealny-jak wróżką z tego blogu- mam na myśli wszystkie smakowitości – z tej strony –

Dodaj odpowiedź do Mleczna Krowa Anuluj pisanie odpowiedzi

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: