mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Tort czekoladowo-ananasowy

DSC_0256Urodziny świętowałyśmy hucznie. A jasne jest, że jak są urodziny to jest i tort. Ci co nas znają prywatnie byli z całą pewnością tym faktem zaskoczeni. Nie jest bowiem tajemnicą, że gdy Mleczny team zabiera się za słodkości wspólnie…. katastrofa gwarantowana:)

Tym razem podeszłyśmy do tematu z pełną powagą i profesjonalizmem: podzieliłyśmy obowiązki, użyłyśmy sprawdzonego przepisu na biszkopt (dziękujemy Pani Krysi), usystematyzowałyśmy pracę i podeszłyśmy do pracy nad tortem jak do faszerowania kurczaka, czyli… nie właziłyśmy sobie w „paradę”. Efekt był może nie zjawiskowy, ale na pewno przepyszny!

Tort polecamy szczególne teraz – na dzień Mamy w sam raz!

Biszkopt (my upiekłyśmy dwa):

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżki  kakao
  • 1 niepełna szkl. mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Do nasączenia pół szklanki Malibu

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 250ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • wydrążona laska wanilii
  • opcjonalnie rozpuszczona biała czekolada

Ponadto:

  • 1/2 świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę
  • 2 banany pokrojone w cienkie plasterki
  • tarta gorzka czekolada  do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz rozmącone żółtka. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Na tym etapie mieszamy drewnianą łyżką aby nie zabić piany. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Wylewamy na  wyłożoną papierem okrągłą blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ( z termoobiegiem) ok 20 minut (do suchego patyczka).

Gdy biszkopt przestygnie kroimy go na pół i dokładnie nasączamy Malibu.

Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodajemy mascarpone i wanilię oraz ewentualnie roztopioną białą czekoladę. Mieszamy dokładnie.

Na pierwszym biszkopcie układamy ananasa i banana. Przykrywamy kremem. Nakładamy drugi blat, smarujemy kremem po wierzchu i po bokach. Dekorujemy tartą czekoladą oraz listkiem mięty. Nasz tort był czteropiętrowy wiec wszystkie składniki podwoiłyśmy.

Gotowy tort odstawiamy w chłodne miejsce minimum na godzinę.

Smacznego!

Mleczny team

DSC_0273DSC_0275

4 comments on “Tort czekoladowo-ananasowy

  1. kameralna.com.pl
    Maj 24, 2013

    Wygląda pysznie, będę robić, a co!

  2. KOLORowanka
    Maj 27, 2013

    mam kawę zalaną no i… czekam na te ciacho :D
    niech mi go ktoś przywiezie :D

  3. Mleczna Krowa
    Maj 27, 2013

    A może zrób i zjedz ze smakiem?? Robi się łatwo a jest prze py szne:))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: