mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pasta z wątróbki drobiowej

Nadszedł czas na kolejny stopień wtajemniczenia (dla niewtajemniczonych – kolejny etap buntu „mom-a jeść nie będziesz). Dla osoby, która nie je mięsa (ja) wprowadzenie się mięsożercy jest jak chrzest bojowy. Wchodzę na wyżyny kreatywności i testuję na K. efekty.  Tak więc, zamiast pasztetu w naszym domu pojawiła się pasta z wątróbki i piersi kurczaka. A jak ktoś woli ładniejszą nazwę to niech będzie Pate :)

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz pieprz cayenne
  • 1,5 szkl. wody

Przygotowanie:

Mięso musimy oczyścić z błonek, żyłek i wszystkiego co podejrzane. Porządnie wątróbki wymoczyć, wypłukać, osuszyć. Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu. Odkładamy na talerz. Pieczarki płuczemy, kroimy i podsmażamy. Gdy zmiękną dodajemy wątróbkę i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy zeszkloną cebulę, 1,5 szklanki wody i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Pod przykryciem dusimy ok 15-20 minut. Dodajemy przyprawy. Gdy wszystko jest miękkie i pachnące, blendujemy na gładką masę.

Oto mamy gotowy pasztecik do smarowania po kanapkach.

Smacznego

Dodaj komentarz

Information

This entry was posted on 8 marca, 2017 by in MK Lunchbox, Pasztety, Śniadania i lunche, Śniadanie and tagged , , .

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: