mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Batony musli

img_20170228_084857-02Zdrowe żywienie jest ważne i nie podlega to za bardzo dyskusji. Czasem jednak trudno jest w ciągu dnia zjeść coś zdrowego, zwłaszcza gdy jesteśmy w długiej trasie czy najzwyczajniej w wirze dnia – nie mamy czasu, głowy, ochoty. Bywa też tak, że zaśpimy lub zaraz po przebudzeniu nie mamy czasu na śniadanie.

Od jakiegoś czasu w domu codziennie na śniadanie w lodówce jest butelka ze świeżym koktajlem z kefiru i bananów oraz ładnie zapakowane batoniki – dla nas to idealne rozwiązanie na szybkie i energetyczne śniadanie.

Jednak droga do idealnego batona była usiana (jak to zwykle bywa) wieloma spektakularnymi porażkami ( w tym batonikami o konsystencji betonu).

Metodą prób i błędów, pogłębionego wywiadu i szerokiego riserczu powstał  baton jak dla mnie doskonały. Prosty, szybki, smaczny.

W Biedronie znalazłam przyzwoicie wyglądającą, dużą paczkę musli Vitanella premium – w składzie same ziarenka, płatki a cukier tylko w czipsach bananowych.

I teraz tak:

Składniki

  • Paczka 420 g musli
  • 1/2 paczki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 100 gramów cukru
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów miodu

Przygotowanie:

Rozpuścić miód, masło i dodać cukier. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać do płatków, dokładnie wymieszać.

Blaszkę 20/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę i bardzo dokładnie i mocno uklepać mokrą ręką.

Piec przez 15 minut w 160 stopniach. Po wystygnięciu pokroić i zapakować batony w pergamin. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

img_20170228_084849-01img_20170228_084857-01

 

Dodaj komentarz

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: