mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Domowe mięso na kanapki

Czasem trzeba zrobić coś wbrew sobie. Albo dla kogoś. Tak było i w tym przypadku. W domu pojawił się mąż, a za nim potrzeba mięsa. A we mnie coraz większy bunt na fioletowe szynki, parówki i podejrzane pasztety. Potrzeba matką wynalazków, koniec języka za przewodnika, kilka pogawędek z teściową i oto jest! Moja deska ratunkowa, Złoty Graal i takie tam:) Sama nie jadłam ( w tej kwestii nadal jestem niezłomna), ale Rodzina poleca:)

Składniki:

Zalewa:

  • 3 litry wody
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 6 łyżek soli
  • 3 łyżki majonezu

Mięso:

  • 1 -1,5 kg karkówki lub szynki
  • pieprz,
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić do lodówki na godzinę.

W garnku dobrze wymieszać wodę ze składnikami zalewy. Włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia, gotować 6 minut i pozostawić w spokoju do ostygnięcia na 6 godzin. Następnie znów zagotować, pogotować 6 minut i zostawić na 6 godzin. Potem można jeść. Tyle z teorii, a w praktyce robię tak: wieczorem mięso nacieram, a jak robię kolację to szybko zagotowuję i zostawiam. Rano przy porannej kawie znów zagotowuję i zostawiam, a jak wracam z pracy to wszystko jest już gotowe, a mąż zadowolony:)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: