mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Ciasto szpinakowe „Leśny Mech”

11140195_450492118443323_249786480835106297_nMatka nie przestaje zaskakiwać. Matka jest tylko jedna. Nie ma jak u Mamy. Nikt nie wkurza człowieka jak Matka. Matka ma swoje pomysły. Matka ma genialne pomysły… W ramach szukania pomysłów na „co by my tu…” Matka Renata (robocza ksywka Gosi mamy) przeszukała internety i popełniła to oto dzieło. Dzieło  wyśmienite, według Oli lepsze niż nasze ciasto bazyliowe (klik). Faktem jest, że jest delikatniejsze, subtelniejsze i bardziej zielone. I ładniejsze.

Oto jak je zrobiła:

biszkopt szpinaczny:

  • 3 jajka
  • 1  szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego

Masa śmietankowa (ciasto jest lekkie, ponieważ bita śmietana jest LEKKA, chyba proste, nie?)

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozdrobniony szpinak rozmrażamy i odcedzamy porządnie. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania niewielkim strumieniem wlewamy olej. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy niewielkimi partiami mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Na koniec ciasto łączymy (mieszamy) ze szpinakiem za pomocą dużej łyżki. Tortownicę  wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego  do 180stopni piekarnika. Pieczemy  ok. 1 godz i sprawdzamy patyczkiem czy już mamy sukces. Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na pół tak, żeby wyszły nam dwa nierówne placki a nie półksiężyc. Wycięty mniejszy placek ciasto rozdrabniamy na coś przypominającego kruszonkę i odstawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody.  Śmietanę ubijamy  na sztywno.  Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze trochę miksujemy. Następnie stopniowo miksujemy razem z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na blat ciasta (tego nierozkruszonego). Obsypujemy wierzch pozostałym ciastem. Schładzamy kilka godzin w lodówce (aha…). Przed podaniem dekorujemy owocami  truskawkami granatu. Potem bierzemy dużą łyżkę (serio na małe porcje nie warto się denerwować) i zjadamy wszystko. Szpinak i owoce= samo zdrowie.

11147843_450492131776655_7217528257611339302_n

Smacznego!

Mleczny team

One comment on “Ciasto szpinakowe „Leśny Mech”

  1. kuchnia wege
    Lipiec 31, 2015

    Po prostu genialne, wygląd zapiera dech! Muszę wykorzystać, dodaję do ulubionych :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 1, 2015 by in Ciasta i tarty, Cukiernia, Owoce, Szpinak, Torty, Truskawki, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , .

Nawigacja

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: