mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Mule w sosie pomidorowo – piwnym

mule6Nasz duet jest mocno podzielony na podzespoły. Jeden podzespół  przepada za „robactwem” i im starszy tym odważniejszy, drugi natomiast mówi „sama sobie to jedz” :) . I tak też się dzieje. W ostatnim czasie mule goszczą u nas dość często, przede wszystkim z powodu szybkości przygotowania i wyglądu „na bogato”. Pół kilo muli udało się zakupić za niecałe 9 zł i z tego powstał fantastyczny obiad dla dwóch osób. Polecam serdecznie:)

Składniki:

  • pół kilo muli
  • 3 duże ziemniaki
  • cebula
  • czosnek, tymianek, chilli, sól, pieprz, olej do smażenia, łyżeczka cukru
  • szklanka jasnego piwa
  • puszka pomidorów bez skórki
  • natka pietruszki i cytryna do skropienia

Przygotowanie:

Jeżeli mule są mrożone – rozmróź, jeżeli żywe (a przynajmniej takie powinny być) to sprawdź czy na pewno żyją i je opłucz.  Następnie: cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.   W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki. Dodajemy cebulę i wszystko smażymy do zarumienienia. Wciskamy czosnek, mieszamy.  Dodajemy pomidory  i cukier. Zagotowujemy. Na tym etapie dodajemy mule i piwo. Przykrywamy i czekamy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Podajemy na głębokim talerzu a sos wyjadamy czym się da.

Smacznego!

Mleczny team

mule4

 

Dodaj komentarz

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: