Nasz duet jest mocno podzielony na podzespoły. Jeden podzespół przepada za „robactwem” i im starszy tym odważniejszy, drugi natomiast mówi „sama sobie to jedz” :) . I tak też się dzieje. W ostatnim czasie mule goszczą u nas dość często, przede wszystkim z powodu szybkości przygotowania i wyglądu „na bogato”. Pół kilo muli udało się zakupić za niecałe 9 zł i z tego powstał fantastyczny obiad dla dwóch osób. Polecam serdecznie:)
Składniki:
Przygotowanie:
Jeżeli mule są mrożone – rozmróź, jeżeli żywe (a przynajmniej takie powinny być) to sprawdź czy na pewno żyją i je opłucz. Następnie: cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki. Dodajemy cebulę i wszystko smażymy do zarumienienia. Wciskamy czosnek, mieszamy. Dodajemy pomidory i cukier. Zagotowujemy. Na tym etapie dodajemy mule i piwo. Przykrywamy i czekamy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Podajemy na głębokim talerzu a sos wyjadamy czym się da.
Smacznego!
Mleczny team