mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

bakłażan2Uwielbiamy bakłażany a o tej porze roku smakują najlepiej. W naszych przepisach możecie już znaleźć wiele pysznych przepisów na bakłażanowe specjały. Tym razem postanowiłyśmy je nafaszerować tym, co mamy w domu. Dodałyśmy trochę bliskowschodnich przypraw i smak nas zaskoczył. Czasem warto eksperymentować!

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 12 pomidorków cherry
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz, mielony kumin, mielona kolendra, kardamon, pieprz cayenne
  • 0,5-1 łyżeczka pasty z papryczek chilli
  • świeża lub suszona mięta
  • 1 łyżka miodu
  • 4 plastry sera feta (w sumie ok. 100g)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • do posypania: świeża natka pietruszki lub (lepiej) kolendra

Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Nacinamy je w kratkę, uważając aby nie uszkodzić skórki. Smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C – wyjmujemy, gdy będzie lekko brązowy i miękki w środku. W tym czasie możemy też podpiec pomidorki cherry: każdy kroimy na pół, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą, odrobiną octu balsamicznego i posypujemy solą i pieprzem.  Czas pieczenia musimy kontrolować, po ok. 15 minutach powinny być gotowe – lekko przypieczone i miękkie (ale nie za miękkie! – żeby nam się nie rozpaćkały). Gdy warzywa nam się pieką, gotujemy kaszę. Do wrzącej wody wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, kardamon, mielony kumin, mieloną kolendrę, pieprz cayenne i pastę z papryczek. Nie podajemy dokładnej ilości przypraw, bo każdy ma trochę inny smak. Kuminu i mielonej kolendry (nie licząc soli) musi być najwięcej, a kardamonu najmniej. Będziemy mogli jeszcze później doprawić kaszę. Na początek, grunt, żeby kasza wchłonęła chociaż część przypraw. Do doprawionej, wrzącej wody wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20 min. (do wchłonięcia płynu). Jeśli po tym czasie kasza wydaje nam się nadal zbyt twarda,  a nie zostało już nic wody, to możemy trochę dolać. Następnie szklimy na oliwie cebulę pokrojoną z cienkie półplasterki. Po zeszkleniu dodajemy łyżkę miodu – czekamy aż się trochę skarmelizuje. Cebulę możemy trochę posolić. Jeśli kasza jest miękka, a bakłażany, pomidorki i cebula gotowa, to przystępujemy do faszerowania.

Bakłażany wydrążamy, uważając, żeby nie naruszyć skórki. Do kaszy dodajemy: pomidorki, cebulę, drobno posiekany miąższ bakłażana i sok z cytryny. Na tym etapie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Taki farsz możemy przygotować dzień wcześniej. Na pewno przez noc wszystko się pięknie przegryzie i smak będzie jeszcze lepszy.

Wydrążone bakłażany faszerujemy, posypujemy pokruszonym serem feta i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (200°C).

Serwujemy posypane natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Mleczny team

bakłażan1

2 comments on “Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

  1. Ania
    13 stycznia, 2015

    Kaszę jaglaną uwielbiam, ale bakłażany zawsze faszerowałam kaszą bulgur, choć z jaglanką są pewnie jeszcze lepsze ;) Ten na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie ;)

    • Mleczna Krowa
      14 stycznia, 2015

      Kaszę jaglaną można spokojnie zastąpić w tym przepisie kuskusem lub bulgurem. U nas wybór był podyktowany dostępnością jedynie jaglanki – sklep był zdecydowanie zbyt daleko, żeby iść po inną kaszę :) Ale sprawdziła się zadziwiająco dobrze!

Dodaj komentarz

Information

This entry was posted on 13 stycznia, 2015 by in Bakłażan, Izrael / kuchnia żydowska, Jarskie, Kasza, Kuchnie świata, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: