Uwielbiamy bakłażany a o tej porze roku smakują najlepiej. W naszych przepisach możecie już znaleźć wiele pysznych przepisów na bakłażanowe specjały. Tym razem postanowiłyśmy je nafaszerować tym, co mamy w domu. Dodałyśmy trochę bliskowschodnich przypraw i smak nas zaskoczył. Czasem warto eksperymentować!
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Nacinamy je w kratkę, uważając aby nie uszkodzić skórki. Smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C – wyjmujemy, gdy będzie lekko brązowy i miękki w środku. W tym czasie możemy też podpiec pomidorki cherry: każdy kroimy na pół, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą, odrobiną octu balsamicznego i posypujemy solą i pieprzem. Czas pieczenia musimy kontrolować, po ok. 15 minutach powinny być gotowe – lekko przypieczone i miękkie (ale nie za miękkie! – żeby nam się nie rozpaćkały). Gdy warzywa nam się pieką, gotujemy kaszę. Do wrzącej wody wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, kardamon, mielony kumin, mieloną kolendrę, pieprz cayenne i pastę z papryczek. Nie podajemy dokładnej ilości przypraw, bo każdy ma trochę inny smak. Kuminu i mielonej kolendry (nie licząc soli) musi być najwięcej, a kardamonu najmniej. Będziemy mogli jeszcze później doprawić kaszę. Na początek, grunt, żeby kasza wchłonęła chociaż część przypraw. Do doprawionej, wrzącej wody wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20 min. (do wchłonięcia płynu). Jeśli po tym czasie kasza wydaje nam się nadal zbyt twarda, a nie zostało już nic wody, to możemy trochę dolać. Następnie szklimy na oliwie cebulę pokrojoną z cienkie półplasterki. Po zeszkleniu dodajemy łyżkę miodu – czekamy aż się trochę skarmelizuje. Cebulę możemy trochę posolić. Jeśli kasza jest miękka, a bakłażany, pomidorki i cebula gotowa, to przystępujemy do faszerowania.
Bakłażany wydrążamy, uważając, żeby nie naruszyć skórki. Do kaszy dodajemy: pomidorki, cebulę, drobno posiekany miąższ bakłażana i sok z cytryny. Na tym etapie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Taki farsz możemy przygotować dzień wcześniej. Na pewno przez noc wszystko się pięknie przegryzie i smak będzie jeszcze lepszy.
Wydrążone bakłażany faszerujemy, posypujemy pokruszonym serem feta i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (200°C).
Serwujemy posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Mleczny team
Kaszę jaglaną uwielbiam, ale bakłażany zawsze faszerowałam kaszą bulgur, choć z jaglanką są pewnie jeszcze lepsze ;) Ten na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie ;)
Kaszę jaglaną można spokojnie zastąpić w tym przepisie kuskusem lub bulgurem. U nas wybór był podyktowany dostępnością jedynie jaglanki – sklep był zdecydowanie zbyt daleko, żeby iść po inną kaszę :) Ale sprawdziła się zadziwiająco dobrze!