mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Bananowe muffiny

muffinybanan2Długo nas nie było. Nie miałyśmy na nic czasu i żywiłyśmy się kanapkami. W dodatku nie takimi, co to można je pokazać na blogu i powiedzieć „zróbcie sobie takie na piknik” albo „weźcie do pracy”. Takimi zwykłymi. Z serem żółtym. Bez masła. Bez warzywa. Ogólnie dramat. Obiecujemy poprawę. Wczoraj w ramach pierwszej od dawna wolnej niedzieli, upiekłyśmy muffiny bananowe. Nie byle jakie, bo idealne dla osób, które zmagają się z nietolerancją salicylanów, astmą aspirynową i podobnymi przypadłościami. Od dawna cierpi na to Ola. Musicie wiedzieć, że ta nietolerancja to nie tylko fakt, że nie możecie wziąć aspiryny na kaca, ani ibupromu na ból głowy. To przede wszystkim: żegnajcie m.in. sery pleśniowe, świeże drożdże, owoce morza, jagody i śledzie konserwowane benzoesanem sodu. Na szczęście nietolerancję dało się jakoś okiełznać i od niedawna można nawet wypić wino, piwo i zjeść pizzę na drożdżach suszonych. Ale raz na jakiś czas trzeba to wszystko odstawić i się oczyścić. Wtedy najlepszym przyjacielem jest ser biały, gotowany kurczak i ryż. Pyszności. Na szczęście jest książka „The Salicylate Sensitivity Cookbook” (dostępna tu). Mimo że książka ta uparcie twierdzi, że owoce morza można jak najbardziej jeść, zawiera kilka bardzo prostych i fajnych przepisów. Między innymi ten na muffiny bananowe.

Muffiny bananowe:

  • 2 kubki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 kubka oleju
  • 1/2 kubka syropu klonowego
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 rozgniecione banany

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy olej, syrop klonowy i żółtka, a następnie dokładnie mieszamy (nie musimy używać miksera). Następnie dodajemy banany i mleko. Na koniec ubijamy pianę z białek i powoli łączymy ją z bananową masą. Ciasto wkładamy do formy do pieczenia muffinek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gotowe!

Smacznego!

Mleczny team

muffinybanan3

muffinybanan

One comment on “Bananowe muffiny

  1. Ania_S
    Marzec 2, 2015

    Bardzo smakowicie się prezentują :) Muffinki bananowe to jedne z moich ulubionych, a już tak dawno ich nie robiłam…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Marzec 2, 2015 by in Banany, Cukiernia, Muffiny i babeczki, Owoce, Warzywniak and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: