mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Kopytka z dyni

kopytka1Przyglądamy się wszystkim dyniowym przepisom i testujemy, co jeszcze można upichcić. Jako, że uwielbiamy kluski w każdej postaci, postanowiłyśmy zrobić kopytka. Rezultat? Pyszne, miękkie kluseczki, które idealnie pasują do każdego sosu i mięsa. Niestety dynia jest średnio wyczuwalna ale jeśli doprawimy ciasto gałką muszkatołową i imbirem, uzyskamy fenomenalny smak, który odświeży stare, dobre kopytka.

Kopytka z dyni

  • 500g puree z dyni (dynię kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż będzie miękka. Następnie miksujemy całość i chwilę podgrzewamy na patelni, żeby puree zgęstniało),
  • 500g ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150g mąki poznańskiej,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, słodka papryka, imbir,
  • 0,5 łyżeczki soli do kopytek + sól do gotowania wody
  • 1 łyżka masła + masło do polania gotowych kopytek
  • 0,5 szklanki tartego sera (parmezan, grana padano lub inny ostry ser żółty)
  • świeża natka pietruszki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgniatamy na puree z dodatkiem 1 łyżki masła. Czekamy aż wystygną. Gdy puree z dyni i puree z ziemniaków są już chłodne, łączymy obie masy i dodajemy dwa rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól, przyprawy i starty ser. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rolujemy na niezbyt gruby wałek, który kroimy na kopytka.

W dużym garnku gotujemy wodę (z łyżką soli). Do wrzątku wrzucamy połowę porcji kopytek. Po wypłynięciu, gotujemy jeszcze ok. 30 sekund i wyjmujemy. Tak samo gotujemy drugą połowę.

Podajemy polane masłem i z natka pietruszki, szałwią lub innymi ulubionymi ziołami. Idealne do sosów.

Smacznego!

Mleczny team

kopytka3

kopytka4

2 comments on “Kopytka z dyni

  1. tu-tusia
    Październik 24, 2013

    Pysznie wyglądają! I ten kolor ;)

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Październik 24, 2013

    Smakowity pomysł : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 23, 2013 by in Dynia, Jarskie, Obiad and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: