Przyglądamy się wszystkim dyniowym przepisom i testujemy, co jeszcze można upichcić. Jako, że uwielbiamy kluski w każdej postaci, postanowiłyśmy zrobić kopytka. Rezultat? Pyszne, miękkie kluseczki, które idealnie pasują do każdego sosu i mięsa. Niestety dynia jest średnio wyczuwalna ale jeśli doprawimy ciasto gałką muszkatołową i imbirem, uzyskamy fenomenalny smak, który odświeży stare, dobre kopytka.
Kopytka z dyni
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgniatamy na puree z dodatkiem 1 łyżki masła. Czekamy aż wystygną. Gdy puree z dyni i puree z ziemniaków są już chłodne, łączymy obie masy i dodajemy dwa rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól, przyprawy i starty ser. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rolujemy na niezbyt gruby wałek, który kroimy na kopytka.
W dużym garnku gotujemy wodę (z łyżką soli). Do wrzątku wrzucamy połowę porcji kopytek. Po wypłynięciu, gotujemy jeszcze ok. 30 sekund i wyjmujemy. Tak samo gotujemy drugą połowę.
Podajemy polane masłem i z natka pietruszki, szałwią lub innymi ulubionymi ziołami. Idealne do sosów.
Smacznego!
Mleczny team
Pysznie wyglądają! I ten kolor ;)
Smakowity pomysł : )