mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Ravioli z dynią

ravioli1Pewnie wielu z was kojarzy robienie pierogów z mozolną pracą w stylu „tylko nie to”. Wszyscy wiemy, że po lepieniu kuchnia jest cała w cieście, plecy nas bolą, w oczach się mieni i mamy wrażenie, że ciasto się nigdy nie kończy. Pierogi lepimy rzadko, „od święta” i na ogół w bardzo dużej ilości – żeby ulepić i mieć z głowy. Z tego względu niektórzy pewnie nawet nigdy pierogów nie robili. Nam lepienie tez nie wychodzi. Nasze babcie są mistrzami pierogów, misternie wykonanej koronki, idealnego kształtu i smaku. My, niekoniecznie. Dlatego możemy spokojnie powiedzieć, że odkrycie ravioli zmieniło nasze życie. Wykonanie jest banalnie proste. Możemy zrobić małą ilość i zapomnieć, że w ogóle coś takiego miało miejsce. Potrzebujemy jedynie radełko czyli ząbkowane kółko na trzonku, którym z łatwością wytniemy pożądane kształty. Przepis jest odrobinę zmodyfikowanym przepisem z Kwestii Smaku.

Ciasto:

Wypróbowałyśmy dwa rodzaje ciasta. Jedno – typowe pierogowe. Drugie – teoretycznie przeznaczone do ravioli. Ciasto pierogowe jest zdecydowanie delikatniejsze. To do ravioli bardziej pasuje do nadzienia mięsnego niż delikatnej dyni.

Ciasto pierogowe:

  • 300g mąki
  • 200ml gorącej wody
  • 30g masła
  • szczypta soli

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. Płyn wlewamy do mąki, dodajemy sól i całość zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto możemy przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Ciasto do ravioli:

  • 300g mąki
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ciepłej wody

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Farsz dyniowy:

  • 1 szklanka puree z dyni (pieczemy dynię z odrobiną oliwy i pieprzu, a gdy jest miękka, miksujemy. Gotowe puree możemy chwilę podsmażyć, żeby niepotrzebna woda odparowała i masa zrobiła się gęstsza)
  • 1 nieduża cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, odrobina pieprzu cayenne
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu lub sera grana padano
  • 1 płaska łyżka bułki tartej

Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy puree, przyprawy, parmezan, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie studzimy i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.

Co jeszcze będziemy potrzebować:

  • 1 białko
  • woda do gotowania
  • łyżeczka soli

Gotowe ciasto (niezależnie od wybranej przez nas opcji) dzielimy na 4 części. Po kolei każdą część wałkujemy jak najcieniej na podsypanym mąką blacie. Kroimy na dwie części (jedna powinna być odrobinę większa od drugiej). Na mniejszej części wykładamy farsz w odstępach ok. 1,5 cm. Następnie przerwy między farszem smarujemy białkiem i przykrywamy całość drugą częścią ciasta. Dociskamy dokładnie przerwy między ciastem i odcinamy radełkiem kwadraty (lub coś w rodzaju kwadratu). Tak przygotowane ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotujemy, w zależności od wybranego przez nas ciasta: 2,5 minuty (pierogowe) lub 4 minuty (do ravioli).

Do podania:

  • łyżka roztopionego masła
  • listki świeżej szałwii
  • starty ser grana padano lub parmezan

Gotowe ravioli wrzucamy na patelnię z masłem i listkami szałwii. Chwilę podsmażamy – chodzi o to, żeby były całe obtoczone w maśle, nie mają się przyrumienić. Gotowe posypujemy serem.

Smacznego!

Mleczny team

ravioli3

ravioli2

One comment on “Ravioli z dynią

  1. tutusia
    Listopad 5, 2013

    Też ostatnio zrobiłam to ravioli – wychodzi pysznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 4, 2013 by in Dynia, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Pierogi, Warzywa, Warzywniak, Włochy and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: