mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Krem dyniowo-pomidorowy

zupadynia5Dynia idzie pod nóż! Będziemy z niej robić wszystko. Na koniec nie będziemy mogły na nią patrzeć, a wy razem z nami. Zaplanowałyśmy makarony, kopytka, placki, ravioli, ciasta, ciastka, napoje. Jeśli coś z dyni zrobić można, my to zrobimy. Oby było smaczne. W skrócie: szykujemy się do halloween.

Na pierwszy ogień było risotto, ale było to tak dawno, że możemy uznać, że zaczynamy od nowa. Od zupy. Zupa-krem to najprostszy rodzaj zupy. Przy innych zupach zawsze pojawia się problem i czujemy się trochę jak Jezus, bo trzeba zamienić wodę w bulion i to nie zawsze wychodzi. W zupach kremach nie ma tego problemu. Owszem, fajnie jest mieć dobry bulion, ale jeśli go nie ma to i tak nic się nie stanie, bo gdy wszystkie składniki zmiksujemy, to gwarantujemy wam, że smak będzie.

Zupa dyniowo-pomidorowa

  • 1 kg dyni – zważonej przed obraniem
  • 2 duże pomidory
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 szklanki bulionu (dowolny bulion – my dałyśmy bulion warzywny z odrobiną suszonych grzybków),
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • imbir, sól, pieprz,pieprz Cayenne,
  • mała cebulka
  • 1-2 łyżki masła
  • świeża natka pietruszki,
  • ser grana padano.

Przygotowanie

Dynię kroimy w kostkę. Pomidora przekrajamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Warzywa skrapiamy oliwą, solimy, wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, dokładamy 2 ząbki czosnku w łupinach i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut (dynia i pomidory muszą zmięknąć).  W tym czasie szklimy na maśle drobno posiekaną cebulkę. Jeśli warzywa są już miękkie, wyjmujemy całość z piekarnika, przekładamy do garnka, dokładamy cebulę i miksujemy. Dodajemy przyprawy – świeżo startą gałkę muszkatołową, imbir, pieprz Cayenne, sól, pieprz. Następnie dolewamy bulion – trochę „na oko” – zupa musi nam odpowiadać na gęstość. Chwilę gotujemy. Próbujemy i jeśli jest pyszna, to znaczy, że już gotowe.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki i startym serem grana padano.

 zupadynia2zupadynia3

Smacznego!

Mleczny team

One comment on “Krem dyniowo-pomidorowy

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Październik 17, 2013

    Bardzo lubię krem z dyni, a z pomidorami jest pewnie jeszcze smaczniejszy ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 17, 2013 by in Dynia, Jarskie, Obiad, Pomidor, Warzywa, Warzywniak, Zupy and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: