mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Kugel

kugel1Kugel to ostatni wpis (jak na razie) dotyczący kuchni żydowskiej. Na pewno wrócimy do niej nie raz ale jak na razie zbliża się gwiazdka i będziemy niedługo wypiekać pierniczki i inne pyszności.

Kugel, kugiel,  potrawa znana również w kuchni polskiej i litewskiej, to zapiekanka z ziemniaków i cebuli. W zasadzie można do niej dodać dowolne składniki – mięso, inne warzywa, zioła. Wszystko zapieka się w piekarniku. Wykonanie jest dosyć pracochłonne – trzeba dokładnie zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę ale naprawdę warto się namęczyć.

My zrobiłyśmy kugel tradycyjny (ziemniaki i cebula) ale już nam się zamarzyła wersja trochę mniej tłusta, ze świeżymi ziołami, suszonymi pomidorami i np. papryką – czyli będziemy go wkrótce robić ponownie.

Kugel:

  • 1kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smarowania formy i mąka do obsypania (lub papier do pieczenia)

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na sitku na ok. 15 minut, żeby dokładnie odciekły. 2 cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pozostałe 2 cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach (najgorsza część całej pracy. Podejrzewamy, że ręce będą nam śmierdziały cebulą przez najbliższy tydzień). Dokładnie mieszamy ziemniaki z cebulą, wbijamy 5 jajek, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i oliwę (naszym zdaniem można spokojnie zmniejszyć jej ilość) – ma nam powstać jednolita masa. Formę smarujemy olejem i wysypujemy mąką, wlewamy masę ziemniaczaną i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 50-60 minut. W oryginalnym przepisie proponowali, żeby później przysmażyć to jeszcze na patelni na oleju ale naszym zdaniem jest to już tak tłuste, że dodatkowe smażenie mogłoby nas zabić. Odgrzewałyśmy na papierze do pieczenia w piekarniku.

Smacznego!

Mleczny team

kugel4

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 10, 2012 by in Izrael / kuchnia żydowska, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Piekarnia, Warzywa, Warzywniak, Ziemniaki and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: