mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Miodowy kurczak

kurczak1Zbliża się najprzyjemniejszy okres w roku –  święta. Już niedługo w całym domu będzie pachniało cynamonem, miodem, choinką. Będziemy pakować prezenty, słuchać świątecznych piosenek i oglądać filmowe perypetie rodziny Griswoldów („Witaj święty Mikołaju”). My już w ten weekend poczułyśmy atmosferę świąt. Piekłyśmy piernik, a na obiad zjadłyśmy pysznego kurczaka z tymiankiem, w miodowo-musztardowej marynacie.

Miodowy kurczak:

  • dwukilogramowy piękny kurczak
  • świeży tymianek
  • dużo masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 ząbek czosnku

Kurczaka dokładnie myjemy, solimy i smarujemy masłem. Do środka wkładamy gałązki świeżego tymianku i masło – zaszywamy. Przyszywamy skrzydła i nogi. Ponieważ traktujemy go dość nieprzyjemnie, to polecamy wcześniej przeprowadzić z biedakiem ćwiczenia gimnastyczne… Przygotowujemy marynatę: oliwa, miód, musztarda, posiekany tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i słodka papryka – dokładnie mieszamy. Smarujemy kurczaka połową marynaty i odstawiamy na parę godzin (pod przykryciem). W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy i smażymy całego kurczaka ze wszystkich stron – aż się lekko przyrumieni. Smarujemy ze wszystkich stron pozostałą marynatą. Przykrywamy folią aluminiową i pokrywką naczynia. Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę. Po 40 minutach odkrywamy naczynie i zdejmujemy folię – przypiekamy skórkę – 10 minut z jednej i 10 minut z drugiej strony.

Ziemniaczki:

  • 8 ziemniaków – obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • roztopione masło
  • posiekany tymianek
  • sól

Ziemniaki wkładamy do osolonego wrzątku – gdy woda ponownie się zagotuje, wyjmujemy. Mieszamy z masłem, tymiankiem i solą. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy wstawić do piekarnika z kurczakiem. Ziemniaki pieką się ok. 30 minut. Alternatywną wersją jest pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki, gotowanie w ten sam sposób i później podsmażanie z tymiankiem na maśle na patelni – pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając patelnią.

Smacznego!

Mleczny team

kurczak3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 16, 2012 by in Boże Narodzenie, Mięso, MK na święta, Obiad, Wielkanoc and tagged , , , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: