mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Ryba faszerowana czyli gefilte fish

ryba2Dzisiaj gotujemy rybę faszerowaną wg receptury mojej babci (Ola). Przysmak znany wszystkim – pojawia się na stole wigilijnym w wielu polskich domach. Do takiej ryby używamy tylko ryb słodkowodnych, a dodając do tego zasadę koszerności – tylko takich, które mają płetwy i łatwe do usunięcia łuski. Niekoszerny jest np. jesiotr, sum, węgorz i panga.

Ryba faszerowana:

Bulion:

  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • świeża natka pietruszki i lubczyk (gałązki)
  • liść pora
  • kawałki ryby – np. skóra i płetwy
  • sól, pieprz, odrobina cukru, 2 liście laurowe, ziele angielskie

W garnku, na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dolewamy wody i wkładamy resztę pokrojonych warzyw i przyprawy. Na końcu wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy jak rosół – długo. Na noc wstawiamy do lodówki.

Ryba:

  • 1kg ryby słodkowodnej (my użyłyśmy szczupaka)
  • 3 cebule
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 4 surowe jajka

Cebulę szklimy na maśle. Mielimy rybę, cebulę, drobno pokrojony seler naciowy i 2 żółtka.  Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy z surowymi jajkami. Powstałą masę formujemy w dowolny kształt – najlepiej w rulonik – i wkładamy do zwykłej siatki – takiej, jaką dają w supermarketach do pakowania zakupów. Siatkę z rybą wkładamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 20-30 minut. Po wyjęciu z wody, studzimy, wyjmujemy z siatki i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rybę kroimy w plastry i układamy w głębokim naczyniu (będziemy ją w tym podawać). Dekorujemy pokrojoną w plastry cytryną, marchewką i natką pietruszki. Bulion przelewamy przez sitko, tak, żeby był klarowny i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę (pamiętajcie, że jest ona niekoszerna) lub agar. Dokładnie mieszamy i zalewamy przygotowaną rybę. Całość wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy aż galaretka zastygnie.

Smacznego!

Mleczny team

ryba3

3 comments on “Ryba faszerowana czyli gefilte fish

  1. karmel-itka
    Grudzień 9, 2012

    rewelacja!
    wygląda pięknie.

  2. Gotuj z Cukiereczkiem
    Grudzień 10, 2012

    Wygląda rewelacyjnie ;)

  3. Zuza
    Grudzień 10, 2012

    u mnie zawsze na święta jest podobna :) uwielbiam je :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: