mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pulpety z Bakłażana


Poulpetti di melanzane- włoskie pulpety biedoty… Przepyszne, zmysłowe danie. uwielbiam je całkowicie, od samego początku. Sprawia mi dziką radość masowanie bakłażanów oliwą, wyrabianie masy rękami, formowanie pulpecików i w końcu zjadanie ich jeszcze ciepłych, miękkich z oliwą i octem balsamicznym. Oryginalnie pulpeciki są jarskim zamiennikiem popularnych mięsnych kulek dodawanych do spaghetti z klopsikami.  Jeśli nie są przekąską a daniem obiadowym  lubię podawać je z sosem pomidorowo-miodowym, posypane bazylią….

Pulpeciki pozwalają mi zapomnieć o tym, że za oknem jest coraz zimniej… Poza tym czy może być coś przyjemniejszego niż gorące kulki bakłażanowe, kocyk i lampka dobrego wina?!

Życzę pysznego lepienia klopsików

Gosia

Składniki:

-3-4 bakłażany (lub 2 bardzo duże)

-szklanka bułki tartej

-2 jajka

-130 gramów twardego sera włoskiego (parmezan, corregio, lub mieszane)

-3-4 ząbki czosnku

-oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, garść listków mięty.

Przygotowanie:

Bakłażany przeciąć wzdłuż, natrzeć oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej bakłażany przecięciem do góry. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Biec bakłażany ok 30-40 minut aż będą miękkie i brązowe. Po upieczeniu należy je przestudzić, miąższ wyjąć ze skórek za pomocą łyżki i przełożyć na sito. Dobrze odcisnąć i posiekać drobno. Włożyć do miski i połączyć z jajkami, serem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawami i miętą. Otrzymamy konsystencję mięsa mielonego.

Dłonie należy zwilżyć w zimnej wodzie i formować kulki. Na patelni należy rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki na złoty kolor. Wystarczy tylko chwilka- bakłażan jest już przecież upieczony, a jajko szybko się zetnie.

3 comments on “Pulpety z Bakłażana

  1. Karoola
    Wrzesień 9, 2011

    Moje najulubieńsze :)

  2. Pingback: pulpety z bakłażana wg Gosi « kulinaria

  3. Pingback: Polpettine di melanzane – pulpety z bakłażana | Co Pysznego?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Wrzesień 9, 2011 by in Bakłażan, Jarskie, MK na imprezę, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: