mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Jesienny Sernik z Dyni

Ostatnie dni były już chłodne, jednak w weekend słońce pięknie świeciło. Nastała nasza śliczna złota jesień. A wraz z nią przyszły moje kulinarne zachcianki.

Od jakiegoś czasu sklepowe słodycze zupełnie mnie nie cieszą, jednak domowe wypieki to coś innego… Już sam proces przygotowania sprawia, że robię się szczęśliwa:)

Od kilku dni miałam ochotę na sernik. Uważam, że to ciasto idealne- odpowiednio mokre, słodkie i pyszne…  A że mamy sezon dyniowy zaczęłam poszukiwania przepisu na sernik… z dynią. Jak już pisałam, Kwestia Smaku to jeden z moich ulubionych blogów,a jego autorka to bardzo utalentowana osoba.  Postawiłam więc na jej sernik, lekko go modyfikując.

Ciasto wyszło przepyszne. Złote, sycące, kremowe… idealne. Rodzinnie orzekliśmy- wchodzi do repertuaru!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 kg sera na sernik (np Hanusi)
  •  5 jajek
  •  2 żółtka
  •  puszka słodzonego mleka skondensowanego
  •  1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  •  3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka mielonego cynamonu
  •  1 cukier wanilinowy

Wierzch:

  • 200 gramów śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 150 gramów dżemu żurawinowego
  • 3 łyżki wody
Spód:
  •  65 g ciemnej czekolady
  •  65 g miękkiego masła
  •  50 g drobnego cukru
  •  1 jajko
  •  40 g mąki
Przygotowanie:
Spód: 
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem na puszystą masę. Jajko rozmącić.Połączyć wszystkie składniki : najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.
Masa:
W dużej misce wymieszać  puree z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier wanilinowy. Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
 Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem żurawinowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika. Studzić całą noc a rano zjeść ze smakiem:) Cudownie smakuje z poranną kawą podawany do łóżka:)
Ja mój ostatni kawałek zjadłam owinięta kocem na tarasie, grzejąc się w ostatnich promyczkach słońca!
Życzę smacznej jesieni
Gosia

3 comments on “Jesienny Sernik z Dyni

  1. lunar calendar
    Październik 29, 2011

    Wygląda bardzo smacznie, ale sporo pracy

  2. Mleczna Krowa
    Październik 29, 2011

    Tak się tylko wydaje, nie jest bardziej skomplikowany od normalnych serników tak mi się wydaje. Ale warto spędzić troszkę czasu aby potem się nim delektować:). Sernik jest bardzo delikatny w smaku

  3. Pingback: Sernik dyniowy | Co Pysznego?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 9, 2011 by in Ciasta i tarty, Cukiernia, Dynia, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: