mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Śmietankowa Tarta z Pomidorami

Śmietankowa tarta pomidorowa to przepyszne, proste danie w sam raz na ostatnie ciepłe dni.  Jest szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Przepis podpatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów- kwestia smaku.

Składniki:

-250 gramów mąki pszennej ( ja zamieniam 70 gramów na pełnoziarnistą Lubellę)

-jajko

-150 gramów zimnego masła ( minimum 82% tłuszczu)

-sól

Farsz:

-6-8 dużych pomidorów

-4 ząbki czosnku

– świeże listki bazylii

-200 gramów miękkiego sera np. mozarella. Można pomieszać różne gatunki

-śmietanka kremówka 30%

-sól, pieprz, chilli

Zagniatamy ciasto.  Przesianą mąkę łączymy z zimnym masłem, jajkiem i solą szybciutko siekając nożem a potem zagniatamy. Uformowaną kulę zawiniętą w folię chowamy do lodówki na ok godzinkę.

Formę do tarty dokładnie smarujemy tłuszczem. 1/3 ciasta odkrajamy i chowamy do lodówki. Będzie użyta do dekoracji.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dokładnie w formie. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową i równomiernie obciążyć fasolką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć pestki pozostawiając jedynie „łódeczki”. Potarkować ser. Do szklanki o pojemności 250 ml wbić jajka i uzupełnić śmietanką kremową 30%. Dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli,czosnek, roztrzepać widelcem lub rózgą na jednolitą masę, następnie wymieszać z tartym serem. Resztę ciasta z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego 6 pasków. Na upieczony spód wyłożyć pomidory, polać masą z jajek i sera, przykryć paskami z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie.

Życzę pysznej końcówki lata

Gosia

2 comments on “Śmietankowa Tarta z Pomidorami

  1. Karola
    Wrzesień 5, 2011

    Moja ulubiona kuchenna rękawica :)

  2. Paula Jaroszewska
    Wrzesień 5, 2011

    jej o takich rzeczach nie wolno czytać na noc :( teraz nie zasnę a jak zasnę przyśni mi się tarta!
    P.S
    co ja widzę na zdjęciu ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Wrzesień 5, 2011 by in Jarskie, Obiad, Pomidor, Tarty i Quiche, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: