mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Sos tahini

tahina1Ostatnio dokonałyśmy wiekopomnego odkrycia. Dowiedziałyśmy się, że pasta tahini służy nie tylko do hummusu. Kto by pomyślał… A jako, że nastało wielkie święto narodowe wszystkich Polaków czyli sezon grillowy, to musimy się z wami podzielić tym przepisem. Obok hummusu i domowego barbecue będzie to sos, który na stałe zagości na naszym stole. A przepis jest bardzo prosty.

Sos tahini:

  • 200ml jogurtu naturalnego – oryginalne przepisy zakładają użycie wody
  • 2-3 łyżki pasty tahini – musicie próbować, żeby sos nie wyszedł zbyt gorzki
  • sok z 1/4 cytryny (można dodać więcej)
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: oliwa

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy oliwę. Koniec. Zaskakująco pyszne.

Smacznego!

Mleczny team

tahina2

Reklamy

One comment on “Sos tahini

  1. Ekologiczny olej kokosowy
    Grudzień 18, 2015

    Super, muszę wypróbować. Uwielbiam sos czosnkowy w każdej postaci, im mniej tłusty, tym lepiej, także ten powinien być idealny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 21, 2015 by in Grill, Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, MK na imprezę, Sosy/Dipy/Pasty and tagged , , , .

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d blogerów lubi to: