mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Sos tahini

tahina1Ostatnio dokonałyśmy wiekopomnego odkrycia. Dowiedziałyśmy się, że pasta tahini służy nie tylko do hummusu. Kto by pomyślał… A jako, że nastało wielkie święto narodowe wszystkich Polaków czyli sezon grillowy, to musimy się z wami podzielić tym przepisem. Obok hummusu i domowego barbecue będzie to sos, który na stałe zagości na naszym stole. A przepis jest bardzo prosty.

Sos tahini:

  • 200ml jogurtu naturalnego – oryginalne przepisy zakładają użycie wody
  • 2-3 łyżki pasty tahini – musicie próbować, żeby sos nie wyszedł zbyt gorzki
  • sok z 1/4 cytryny (można dodać więcej)
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: oliwa

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy oliwę. Koniec. Zaskakująco pyszne.

Smacznego!

Mleczny team

tahina2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 21, 2015 by in Grill, Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, MK na imprezę, Sosy/Dipy/Pasty and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: