mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Mejadra, mujaddara, mujadarah

mejadra2Mejadra to danie kuchni arabskiej. Podobno bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie. Jest bardzo proste w wykonaniu. Nie wymaga zbyt wielu składników. Smaku nadaje mu chrupiąca cebula. Zmodyfikowałyśmy trochę przepis, ponieważ, naszym zdaniem oprócz cebuli, ważne są tu miód, harissa i mięta. Najlepszy w tej potrawie jest zapach kuminu, kolendry i cynamonu, który roznosi się po całej kuchni i sprawia, że od razu chcemy próbować.

Przepis znalazłyśmy w najlepszej książce kucharskiej, którą dostałyśmy w ostatnie święta od Mikołaja: „Jerozolima” – Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Mejadra:

  • 250g zielonej soczewicy
  • 200g ryżu basmati
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżej lub suszonej mięty
  • harrisa – tutaj wedle smaku – uważajcie, bo jest ostra (można ją zastąpić pieprzem cayenne lub pastą z ostrych papryczek)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 350ml wody
  • sól, pieprz

mejadra1

Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Obtaczamy w mące, wymieszanej z solą (ok, 0,5 łyżeczki). Smażymy partiami na dobrze rozgrzanym, dość głębokim oleju (Uważajcie żeby się nie przypaliło! Zmniejszcie ogień). Po ok. 5-7 minutach cebula powinna być chrupiąca i złotobrązowa. Usmażoną, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć olej.

Soczewicę wsypujemy do rondelka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy 12-15 minut – ma nie być specjalnie miękka. Dogotuje się razem z ryżem.

W dużym garnku podprażamy kumin i kolendrę. Dodajemy ryż, oliwę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy soczewicę i wszystko zalewamy 350ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie, zdejmujemy z ognia, przykrywamy ściereczką, pokrywką i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Próbujemy. Możemy dodać jeszcze przyprawy.

Podajemy posypane chrupiącą cebulą i świeżą kolendrą lub miętą.

Smacznego!

Mleczny team

mejadra4

mejadra3

4 comments on “Mejadra, mujaddara, mujadarah

  1. Monika
    Marzec 5, 2015

    Ta książka zawiera tyle fantastycznych przepisów, że aż chce się tam jechać i tego wszystkiego spróbować :) wierzę więc że w Twojej kuchni pachniało pięknie!

  2. Dziś już drugi raz widzę przepis z tej książki. Nie znałam jej, ale zaczyna mnie intrygować :)

    • Mleczna Krowa
      Marzec 7, 2015

      Polecamy bardzo! Jest przepięknie wydana a przepisy brzmią tak smacznie, że chyba wypróbujemy wszystkie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: