mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Makaron z dynią i grzybami

dyniagrzyby1Mamy czasem przebłyski geniuszu. Zdarzają się bardzo rzadko i na ogół mamy jednak wrażenie, że brakuje nam co najmniej jednej klepki (niekoniecznie piątej). W ramach tegoż natchnienia wymyśliłyśmy, że w sumie to nigdy nie jadłyśmy dyni z grzybami, a sezon na oba jest w pełni, to może warto spróbować. Pomysł genialny w swej prostocie okazał się strzałem w dziesiątkę. Lekko korzenny smak dyni idealnie komponuje się z leśnymi grzybami. Całość smakuje dość dziwnie ale jesteśmy przekonane, że jest to smak, który pokochacie.

 Makaron z dynią i grzybami:

  • 0,5 małej dyni hokkaido
  • dwie garście borowików lub prawdziwków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • ser wędzony

 Dynię kroimy w niewielkie paseczki lub w kostkę, grzyby w plasterki lub (jeśli są większe) w półplasterki. Czosnek kroimy w bardzo cieniutkie plastry. Zaczynamy podsmażanie na oliwie. Zaczynamy od czosnku – bardzo krótko, uważając, żeby nam się nie przypalił i nie zaczął brązowieć. Ma być tylko miękki. Gotowy, przekładamy do oddzielnego garnka. Następnie, kolejno podsmażamy dynię i grzyby. Dynia ma być lekko brązowa i miękka w środku – zachowując przy tym przypieczony wierzch (oczywiście jeśli nam się troche rozpaćka, to nie robimy z tego dramatu). Doprawiamy ją gałką muszkatołową, imbirem, solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Grzyby brązowimy i na koniec solimy. Wszystko mieszamy w jednym garnku. Możemy dodać więcej oliwy – będzie naszym sosem. Na koniec, kroimy w drobne paseczki kurczaka i mieszamy z oliwą i przyprawami: pieprz cayenne, słodka papryka, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa. Kurczaka podsmażamy lub grillujemy na patelni grillowej. Gotowe mięso dorzucamy do dyni i grzybów. Całość próbujemy, ewentualnie dosalamy, doostrzamy i gotowe! Teraz trzeba tylko ugotować ulubiony makaron i podać z posiekaną natką pietruszki i startym, wędzonym serem.

 Smacznego!

 Mleczny team

dyniagrzyby2dyniagrzyby3dyniagrzyby3

One comment on “Makaron z dynią i grzybami

  1. Twoja Wyspa
    Listopad 6, 2014

    Pyszności !!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 4, 2014 by in Dynia, Grzyby, Makaron, Mięso, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: