mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Ribollita

ribollita1Nastała jesień. Robi się coraz zimniej, ciemniej, coraz bardziej ponuro. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nadchodzi zima. Musimy zapomnieć o lekkich sałatkach, ciastach z owocami i galaretką, piknikach, pieszych wycieczkach i generalnie o wszystkim, co radosne. Jest połowa października. Pewnie za 2 tygodnie spadnie śnieg i utrzyma się do marca. W najlepszym razie. W najgorszym, jeszcze w majówkę będziemy jeździć na sankach. Na szczęście jesień i zima to również czas dyni, śliwek, kapusty, pieczonych ziemniaków, grzanego wina i rosołu. To nas ocali. W dodatku w zimę trzeba jeść tłusto, bo przecież zimno, a tłuszczyk grzeje.

 Tak więc na początek tej tłustej, zimowej przygody proponujemy toskańską, rozgrzewającą zupę – ribollitę.

 Ribollita:

  • oliwa z oliwek
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400g fasoli cannellini (w puszce)
  • 400g pomidorów (mogą być w puszce)
  • 1 ostra papryczka (usuwamy większą część pestek)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 3 szklanki posiekanej włoskiej kapusty
  • liść laurowy, sól, pieprz, tymianek,
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1,5 litra bulionu mięsnego (np. wołowego) lub warzywnego

ribollita4

 Cebulę, marchewkę i seler naciowy drobno siekamy, a następnie dusimy w garnku, pod przykryciem, na oliwie z oliwek – ok. 8-10 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy drobno posiekany czosnek, listek laurowy oraz przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut. Kolejno dodajemy fasolę, pomidory, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość znów dusimy 2-3 minuty. Następnie całość zalewamy bulionem – tylko do przykrycia warzyw. Zagotowujemy i wrzucamy włoską kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Dolewamy wino i resztę bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, szczelnie przykryte. Jeśli okaże się, że bulionu nam znacznie ubyło, możemy dolać trochę wody.

Oryginalny przepis zakłada dołożenie do zupy chleba. Nie jesteśmy przekonane, co do takiego rozwiązania. Uważamy, że znacznie lepsze są rumiane grzanki z wiejskiego chleba, które można w tej (dość gęstej) zupie maczać. Podajemy z parmezanem.

Smacznego!

Mleczny team

ribollita2

ribollita3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 14, 2014 by in Fasola, Kapusta, Obiad, Pomidor, Warzywa, Warzywniak, Włochy, Zupy and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: