mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Tarta z dynią, szpinakiem i pieczarkami

10685592_354579594701243_6323880106834088778_nWakacje już za nami. Niestety. Ostatnio miałyśmy trochę lenia. Musimy się przyznać. Ale były wyjazdy, remonty, szkolenia. Nadal łatwo nie jest. Z letniego, wakacyjnego marazmu wyrwała nas piękna jesień czyli sezon na naszą ukochaną dynię. W zeszłym roku przerobiłyśmy dość dużo przepisów ale nie wykorzystałyśmy jeszcze w pełni potencjału tego warzywa.  Wszystkie przepisy można znaleźć TU.

Mamy sporo kulinarnych planów. Nie martwcie się, wracamy do was i będzie dużo nowych przepisów! Na początek przepyszna tarta (lub też quiche) z dynią, szpinakiem i pieczarkami, która zniknęła zanim zdążyłyśmy zrobić jej porządne zdjęcie.

Tarta z dynią, szpinakiem i pieczarkami:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1/4 – ½ szklanki bardzo zimnej wody

 Na blat wysypujemy mąkę, wkrajamy masło i siekamy! Nie zagniatamy tylko siekamy! (to nowoposiądnięta przez nas wiedza). Masło staramy się połączyć z mąką, wsiekując je nożem. Następnie, w ten sam sposób, dodajemy żółtko, cukier oraz sól. Na koniec szybko zagniatamy z zimną wodą – jej ilość zależy od konsystencji ciasta – musi nam się wszystko ładnie zlepić. Robimy to bardzo szybko! Gotowe ciasto wkładamy na min. 1 godzinę do lodówki.

 Po wyjęciu z lodówki, ciasto powinno nam się gładko rozwałkować na cienki placek. Jeśli się tak nie stanie – cóż, trudno, następnym razem pójdzie lepiej –  staramy się rozwałkować, jak najbardziej się da, a resztę dolepiamy, dogniatamy do formy. Wylepioną formę (średnica ok. 30 cm) wstawiamy jeszcze na 15 minut do lodówki. Następnie, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 200°C: najpierw przykrytą papierem do pieczenia – 10 minut; potem odkrytą – ok. 8 min. – aż zrobi się lekko złota.

Studzimy.

 Farsz:

  • dynia Hokkaido –  max. ¼ niewielkiej dyni
  • pół torebki mrożonych liści szpinaku
  • ok. 10 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, imbir, ostra papryka lub pieprz cayenne, cynamon, sól, pieprz
  • tymianek, pietruszka
  • oliwa z oliwek

 Szpinak rozmrażamy w rondelku, a następnie doprawiamy odrobiną gałki, solą, pieprzem i ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, solimy. Gotowe pieczarki przekładamy do rondelka z rozmrożonym szpinakiem. Czosnek kroimy w bardzo cieniutkie plasterki i podsmażamy na oliwie – bardzo krótko, żeby się nie spalił. Przekładamy do rondelka ze szpinakiem i pieczarkami. Na koniec podsmażamy dynię – aż zmięknie i będzie lekko przypieczona – od razu doprawiamy: gałka (dużo), sól, pieprz, imbir i cynamon (najmniej). Dokładamy do szpinaku. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy: sól, pieprz, gałka, ostra papryka. Na koniec dodajemy świeży lub suszony tymianek.

 Masa śmietanowo-jajeczna:

  • 2 jajka
  • 400 g śmietany 18%
  • świeża natka pietruszki – drobno posiekana (garść)
  • sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • szklanka startego, wędzonego sera

 Wszystko razem mieszamy.

 Gotową masę jajeczną mieszamy z farszem i wykładamy na wystudzony spód tarty. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.

Smacznego!

Mleczny team

10685592_354579594701243_6323880106834088778_n

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 10, 2014 by in Dynia, Jarskie, MK Lunchbox, Obiad, Tarty i Quiche, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: