mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Zupa kurkowa

zupakurkowa2Wczoraj miałyśmy naprawdę leniwą niedzielę. Od rana lał deszcz, było zimno. W dnia takie, jak ten, nadrabiamy zaległości prasowe, serialowe i na ogół mamy ochotę na zupę. Tym razem stanęło na grzybowej. Lubimy grzyby. Co roku mamy jakąś małą paczuszkę ususzoną, czekającą na wigilijne przysmaki. Doszłyśmy jednak do wniosku, że jemy je stanowczo za rzadko. A u Oli zupa grzybowa pojawia się tylko raz w roku. Dlatego tym razem, w środku lata, w oczekiwaniu na borowiki, postanowiłyśmy zrobić wigilijną zupę grzybową ze świeżych kurek. Żeby nie było tak świątecznie,  nie zachciało nam się śpiewać „Dzisiaj w Betlejem” i ubierać choinki, zamiast łazanek, dalyśmy ziemniaki.

Zupa kurkowa z ziemniakami:

  • 1,5 litra wody
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • nieduży seler
  • szponder (nie wiemy ile nasz ważył ale był dość duży)
  • 1,5 cebuli
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, świeży lubczyk
  • 3 duże garście kurek
  • 3-4 ziemniaki
  • masło, oliwa
  • opcjonalnie: śmietana

Marchewki, pietruszki i seler kroimy na małe kawałki – wrzucamy do garnka, na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy je zimną wodą, dokładamy szponder, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz sól i pieprz. Obieramy jedną cebulą i opiekamy nad gazem – dorzucamy do bulionu. Gotujemy jak rosół – na małym ogniu, długo. Gdy wywar jest już dobry, odcedzamy go (możemy zostawić drobno pokrojoną marchewkę). Na patelni, na maśle szklimy, pokrojone w drobną kostkę, 0,5 cebuli. Dorzucamy drobno pokrojone kurki i całość dusimy – chodzi o to, żeby kurki puściły „sok”. Następnie kurki z cebulą dokładamy do bulionu i całość gotujemy – znów długo, na małym ogniu. Co jakiś czas próbujemy. Jeśli wszystko nam już smakuje, a kurki są miękkie, obieramy ziemniaki, kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki śmietany.

 Smacznego!

Mleczny team

zupakurkowa1zupakurkowa4

4 comments on “Zupa kurkowa

  1. Joanna Klimaszewska
    Lipiec 21, 2014

    Dziekowac! :D

  2. Malwinka
    Lipiec 21, 2014

    Pyszna zupka, mniam!

  3. mery
    Sierpień 13, 2014

    musiała być wspaniała! zapisuję przepis i lecę po kurki!

  4. mariako2014
    Sierpień 22, 2014

    Zupa 100% razy lepsza od ciasta bazyliowego, sprawdziłam oba przepisy :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Lipiec 21, 2014 by in Grzyby, MK na wakacje, Obiad, Obiad, Warzywa, Warzywniak, Zupy and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: