mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK Lunchbox: miodowo-miętowy bulgur z grillowanym kurczakiem i warzywami

bulgur4Praca, praca, praca. Do urlopu daleko. Lata w zasadzie nie ma, bo kto to słyszał, żeby w czerwcu rano było 12°C? Przez to wszystko jest nam źle, gotować się nie chce, żyć się nie chce, nic się nie chce. Dlatego postanowiłyśmy chociaż jedzeniowo pojechać na wakacje i na pracowy lunchyk przygotowałyśmy danie niemalże bliskowschodnie. Rzekomo najstarszą kaszę świata, tj. bulgur, w sosie z limonki, miodu i mięty. Bulgur zawiera bardzo dużo błonnika – w 100g aż 12g, witaminy z grupy B, fosfor i magnez. Reguluje trawienie, oczyszcza organizm, obniża cholesterol. A poza tym jest pyszny.

 Miodowo-miętowy bulgur z kurczakiem i warzywami:

  • 400-500g kaszy bulgur
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 10-12 pomidorków cherry
  • 1 bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • świeża mięta, bazylia
  • limonka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, suszona mięta, mielona kolendra, mieszanka suszonych ziół: np. zioła dalmatyńskie,
  • ocet balsamiczny
  • opcjonalnie: pestki słonecznika

 Bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki, bakłażana
w kostkę, pomidorki cherry kroimy na pół. Cukinię i bakłażana podsmażamy na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy. Pomidorki cherry układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, na ok. 10 minut (pomidorki muszą się delikatnie przypiec). Kurczaka mieszamy z oliwą i przyprawami: solą, pieprzem, pieprzem cayenne, słodką papryką, kolendrą i suszonymi ziołami, a następnie grillujemy na patelni.

bulgur3

 Sos:

  •  2/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 limonki,
  • sól, pieprz,
  • drobno posiekane listki mięty.

Gotowy bulgur zalewamy sosem, odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie mieszamy z kurczakiem i warzywami. Możemy zostawić trochę warzyw, żeby ułożyć je na wierzchu.

Całość można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i udekorować świeżą bazylią oraz miętą.

Smacznego!

Mleczny team

bulgur5

2 comments on “MK Lunchbox: miodowo-miętowy bulgur z grillowanym kurczakiem i warzywami

  1. www.ladyofthehouse.pl
    Lipiec 5, 2014

    Mniam! Dziękuję za inspirację! Uwielbiam lunch-boxy;) Prezentowane przez Was pomysły wyglądają niezmiernie apetycznie!

    • Mleczna Krowa
      Lipiec 6, 2014

      Obiadki do pracy były początkiem tego bloga:) Tak się poznałyśmy :) Życzymy smacznego:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 27, 2014 by in Cukinia, Kasza, Mięso, MK Lunchbox, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: