mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK FIT: leczo

DSCN0744Ciągle i nieustannie dietuję i trenuję. Agnieszka Fit Dietetyk zaproponowała tyle smacznych i co najważniejsze prostych dań, że aż nie wiadomo z czego wybierać:) Ostatnio było wegetariańskie leczo z tofu podane z ryżem. Danie jest na prawdę banalne w wykonaniu, podrasowałam je według własnego gustu i smaku
i wyszło pysznie. cały obiad ma około 500 kalorii. Porcja jest spora – można się porządnie najeść.

Pełnowartościowy i dobrze zbilansowany wysiłek pozawala mi nie pełzać po macie kiedy Wojtek Fit Body Brzostowski wymyśla kolejne dupozmniejszające tortury:)

Pochwalę się – już jedna osoba powiedziała „schudłaś” :)

Składniki:

  • Cebula 50g 1 mała sztuka ≈ 13 kcal
  • Jabłko 120g 1 mała sztuka ≈ 40 kcal
  • Ryż brązowy 50g 1/2 woreczka ≈ 161 kcal(zamieniłam na makaron)
  • Papryka czerwona 65g 1/2 małej sztuki ≈ 15 kcal
  • Papryka żółta 65g 1/2 małej sztuki ≈ 10 kcal (dodałam pieczarki)
  • Pomidory w puszce 60g 1/4 szklanki ≈ 55 kcal
  • Przecier pomidorowy 5g 1 łyżeczka  ≈ 5 kcal
  • Czosnek 2g 1 mały ząbek ≈ 3 kcal
  • Tofu 25g 1 plaster  ≈ 66 kcal
  • Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka ≈ 44 kcal
  • Przyprawa papryka 3g 1 łyżeczka ≈ 9 kcal
  • Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta ≈ 5 kcal
  • Sól 2g 1 szczypta Zestaw 2 ≈ 0 kcal

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie przez 20 minut. Tofu pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć na patelni, odstawić. Dodać podsmażone tofu, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Jabłko jemy na deser:) Bo owoce są zdrowe!

Smacznego!

Mleczny team

3 comments on “MK FIT: leczo

  1. Emcia
    Czerwiec 18, 2014

    nie ma to jak dobre leczo!

  2. Pingback: Leczo z tofu | Co Pysznego?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 16, 2014 by in Grzyby, Jarskie, Makaron, MK fit, Obiad, Papryka, Pomidor, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: