mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK Lunchbox: Pęczak z sosem pomidorowym i miodowym kurczakiem

pęczak3Startujemy z nowym cyklem. W ramach tego, że ostatnio czasu jakoś coraz mniej, nie ma kiedy gotować, jeść trzeba, a w pracy spędzamy stanowczo zbyt dużo czasu,  postanowiłyśmy zaprezentować przepisy na dania, które można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na lunch. Mówimy NIE kanapkom i żarciu z bufetu! Samodzielnie przygotowany posiłek będzie nie tylko zdrowy ale i pożywny. Da wam siłę na codzienne starcia z współpracownikami, spełnienie nierealnych oczekiwań szefa, wykonanie zadań „na przedwczoraj” i na popracowy trening. Wszystko dzięki MK Lunchbox!

Na pierwszy ogień kasza – pęczak. Naszym zdaniem hit. Kasza się nie rozgotowuje i na następny dzień nie przypomina papki. Zawiera kwas foliowy, witaminę B1, B6, E i PP. Podobno obniża cholesterol i wzmacnia kości. Nie wiemy czy to prawda. Wiemy za to, że jest przepyszna.

Pęczak z sosem pomidorowym i miodowym kurczakiem:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 3-4 szklanki gorącej wody
  • kartonik zagęszczonego soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • podwójna pierś kurczaka
  • sos tabasco lub hot louisiana
  • miód
  • zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, suszony lubczyk, pieprz, pieprz cayenne, sól, słodka papryka
  • świeże zioła: tymianek, bazylia
  • 2-3 łyżeczki zielonego pesto
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • odrobina oliwy ze słoiczka suszonych pomidorów
  • 0,5 szklanki sera grana padano lub parmezanu

Pęczak zalewamy osolonym wrzątkiem (3-4 szklanki) i gotujemy, aż woda się wchłonie, a kasza będzie miękka. Wodę można uzupełniać. W rondelku szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, zalewamy sokiem pomidorowym i przyprawiamy: zioła prowansalskie, sos tabasco/hot louisiana, suszony lubczyk, pieprz, sól, zielone pesto. Suszone pomidory drobno siekamy i dorzucamy do sosu. Dolewamy odrobinę oliwy z zalewy pomidorów. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z przyprawami: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz cayenne oraz z miodem i oliwą. Grillujemy. Po zgrillowaniu odstawiamy na bok. Następnie grillujemy cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki i paprykę. Na koniec wszystko mieszamy – do sosu dokładamy kurczaka i warzywa. Chwilę razem dusimy. Jeśli kasza jest już gotowa, to łączymy sos z kaszą, a następnie dokładamy posiekane świeże zioła i drobno starty ser.

Jeśli nie boimy się o kalorie: na koniec, tak jak do risotto, dokładamy łyżkę masła.

Serwujemy posypane ziołami i startym serem.

Dobrze smakuje zarówno na ciepło (2 minut w mikrofalówce), jak i na zimno. Można przygotować na 2-3 dni.

Smacznego!

Mleczny team

pęczak2pęczak1

2 comments on “MK Lunchbox: Pęczak z sosem pomidorowym i miodowym kurczakiem

  1. Emcia
    Czerwiec 18, 2014

    mmm wygląda smakowicie! chętnie wypróbuję :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 15, 2014 by in Cukinia, Kasza, Mięso, MK Lunchbox, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: