Wiosna rozkwita, rozkwitnąć chcemy i my. Jak jakiś zwiewny kwiat. Póki co przypominamy faszerowane jajo w majonezie (tak, to ciągle po tych Świętach). Nie ma się co czarować, już raczej nie schudniemy do lata, ale zawsze można pożreć coś lżejszego. Ciągle testujemy naszą magiczną paczkę z przyprawami. Do tego dania użyłyśmy trawę cytrynową. Trzeba być szczerym, to nie to co świeża, jednak na pewno jest to bardzo fajny dodatek do ryżu. O ile ktoś lubi orzeźwiające klimaty:)
Składniki:
Cukinia
Przygotowanie:
Z ryżem tajemnicy nie ma – gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tylko dodajemy do gotowania trawę cytrynową. Z warzywami jest większe zajście, ale każdy sobie poradzi. Różyczki brokuła zalewamy wrzątkiem i blanszujemy. Cukinię kroimy w kostkę, soczewicę gotujemy na miękko, słonecznik prażymy.
Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy olej. Na olej wysypujemy łyżkę curry, ostrą paprykę, czosnek, smażymy ok 1 minutę (nie przypalamy, nie rozkoszujemy sie zapachem – ma się dobrze zagrzać). Wrzucamy cukinię, smażymy ok 5 minut. Dodajemy brokuły, soczewicę i pestki, zalewamy 1/2 -1 szklanką wody, gotujemy mieszając około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jemy.
Smacznego!
Mleczny team
Wygląda rewelacyjnie! na pewno wypróbuje! Zapraszam do mnie http://www.sileshion.wordpress.com