mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Gnocchi ze szpinaku i ricotty

1966675_273910419434828_1737791005_nKochamy kluski. Pod każdą postacią. Niestety dobrze wiemy, że są one bardzo złośliwe. Kuszą nas smakiem, zjadamy ich zdecydowanie za dużo, a na koniec cierpimy z przeżarcia. W dodatku, gdy stajemy na wadze, okazuje się, że coś jest nie tak. Całą winę zrzuciłyśmy na mąkę. Na pewno to mąka sprawia, że czujemy się źle, grubo i bez sił. Postanowiłyśmy z nią skończyć. Przynajmniej na jeden obiad (jeśli chodzi o kluski, nie jesteśmy w stanie składać długoterminowych obietnic). Dlatego dzisiaj prezentujemy nasze najnowsze odkrycie: gnocchi z ricottą i szpinakiem – z bardzo małą ilością mąki! Oczywiście nie spodziewajcie się, że to niskokaloryczne i nie tuczy. Bez przesady! Nie dałyśmy mąki, więc musiałyśmy dorzucić parmezan i polać wszystko masłem. Masło i parmezan na pewno nie są wredne i nie chciałyby, żeby spotkała nas jakaś przykrość. No może parmezan. Ale masło? Masło nas kocha.

Przepis znalazłyśmy w książce „The Silver Spoon” oraz na stronie Sprawdzona Kuchnia (http://sprawdzonakuchnia.pl)

Składniki:

  • 400g mrożonego szpinaku (całe liście! Latem oczywiście używamy szpinaku świeżego – 1,5 kg)
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 nieduża cebula
  •  masło
  •  bardzo dużo gałki muszkatołowej – świeżo startej (minimum pół kuleczki)
  • 250g sera ricotta
  • 100g sera parmezan lub grana padano
  •  50g bułki tartej
  • sól, pieprz
  •  2 jajka
  •  70g mąki (plus mąka do podsypania blatu)

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Na patelni, na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy gałkę muszkatołową. Wszystko razem chwilę podsmażamy. Gdy szpinak jest już rozmrożony, odciskamy go na sicie i bardzo drobno siekamy. Następnie w misce mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość studzimy. Do szpinaku dodajemy ser ricotta, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Pamiętajmy o tym, żeby kluski były dobrze przyprawione – na tym etapie możemy spokojnie próbować naszej masy. Gdy wszystko nam już smakuje, dodajemy mąkę i jajko. Dokładnie mieszamy i z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki, które odkładamy na posypany mąką blat. Powstałe kluseczki wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy posypane parmezanem i polane masłem z szałwią.

 1978683_273910412768162_2028262513_n

Smacznego!

Mleczny team

One comment on “Gnocchi ze szpinaku i ricotty

  1. Pingback: Gnocchi z suszonymi pomidorami i czerwonym pesto | mlecznakrowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Marzec 19, 2014 by in Jarskie, Kuchnie świata, Makaron, Obiad, Pierogi, Szpinak, Warzywa, Warzywniak, Włochy and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: