mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Placki bananowe

1798061_264496957042841_109095438_nBanan. Owoc idealny. Co prawda można mu wiele zarzucić – nie krajowy, importowany z daleka, kaloryczny, żółty, mdły etc. A prawda jest taka, ze banan jest pyszny i zdrowy. Banany mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany ” minerałem antystresowym „, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.

Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych. Banany są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Chroni on organizm przed nowotworami, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod…. Francuzi nazwali te owoce ” hormonami radości i urody życia „. Znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. (klik klik) to tyle w kwestii przekonywania nieprzekonanych:)

Idąc tym tropem, jest to owoc wręcz idealny na śniadanie. Inspirację znalazłyśmy tu. Zmodyfikowałyśmy je i oto są: Idealne, mięciutkie i zdrowe!

Składniki na ok 12 placków:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik (lub siemienia lnianego)
  • 1 łyżka mąki owsianej (lub pszennej)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką nakładamy małe placuszki. Jak pojawią się bąble, przewracamy na drugą stronę.

1948175_264496953709508_1092214337_n

Smacznego!

Mleczny team

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: