mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Hummus na różne sposoby

hummus1Jak nie trudno się domyślić, hummus to nasz ulubiony dip. Cieciorka to warzywo renesansu. Zastępuje nam ziemniaki, twarożek, chleb, urozmaica przekąski, koi smutki, odmładza… Co kto chce:)

Ostatnio mamy mało czasu. Wiemy – jest to słaba wymówka, ale to prawda. Obie postanowiłyśmy się dokształcać  weekendowo co zazwyczaj kończy się wieczornym piciem wina, plotkach i podjadaniem. Aby nie stać „przy garach” zbyt długo często robimy hummus, do tego warzywa pieczywo i wykwintna kolacja na seans z Tarotem gotowa.

Hummus klasyczny:

  • puszka cieciorki/cieciorka wymoczona i ugotowana/gotowa pasta w puszce
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 3 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Cieciorkę miksujemy (chyba, że mamy gotową pastę), dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Nie dawajcie więcej niż jeden ząbek czosnku – naszym zdaniem jego zbyt duża ilość psuje smak.

Dzielimy na 4 porcje. Jedną zostawiamy – klasyczny hummus jest zawsze idealny.

Hummus z harrisą:

Do pasty dodajemy łyżeczkę harrisy i gotowe. Uwaga – ta pastą straszy się tunezyjskie dzieci („jak będziesz źle mówił o rodzicach, dostaniesz do oblizania łyżkę po harrisie i wypali ci język”. Groźba jak najbardziej prawdopodobna. Harrisa to piekło zamknięte w słoiczku:)

hummus4

Hummus z pesto i parmezanem:

Do pasty dodajmy ok 1/2 słoiczka zielonego pesto oraz parmezan wedle uznania.

hummus2

Hummus z ziołami:

Do pasty dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki, bazylii i koperku.

Smacznego!

Mleczny team

hummus3

2 comments on “Hummus na różne sposoby

  1. Łukasz
    Luty 22, 2014

    a tej cieciorki gotowanej, to ile trzeba dać na te proporcje?

    • Mleczna Krowa
      Luty 24, 2014

      ok 200-300 g. Podane przez nas proporcje są oczywiście łatwi do zmiany. Musimy tylko pamiętać, żeby nie dac zbyt dużo czosnku (zabije smak tahiny), cytryny i jogurtu (bedzie zbyt kwaśne). Tak naprawdę wszystko zalezy od naszych preferencji :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 29, 2014 by in Cieciorka, Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, Sosy/Dipy/Pasty, Warzywa, Warzywniak.

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: