mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Kruszon

kruszon2Po weekendowych zmaganiach w kuchni, nie było wyjścia, trzeba się było napić. Żeby nie było tak zwyczajnie i żeby jakiś pretekst do picia znaleźć, uznałyśmy, że najlepszy będzie staropolski „drink” kruszon. Czym jest kruszon? Niektórzy twierdzą, że nazwa pochodzi z języka francuskiego Cruchon i oznacza „dzbanuszek” – ponieważ napój jest serwowany w dużym dzbanku. Nam nazwa bardziej kojarzy się z „kruszeniem  czegoś”, a w tym przypadku cukru.

Kruszon składa się z białego, lekkiego wina, cukru i pomarańczy. Można dodać również ananasy albo truskawki. Ale jak zaznacza Pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa – żadne inne owoce się nie nadają!

Oczywiście kruszon został wpisany na naszą ulubioną listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i występuję tam, jako produkt tradycyjny dla województwa podkarpackiego, a konkretniej miejscowości Krzeszów, gdzie wyrabiany był od „niepamiętnych czasów”. Pani Lucyna nie byłaby zadowolona – Krzeszowianie do napoju dodają suszone owoce.

Zanim przejdziemy do przepisu, jeszcze kilka słów o pomarańczach i alkoholu. Pomarańcze, czyli „jabłka hiszpańskie”, trafiły do Polski, po raz pierwszy, w 1654 roku, na specjalne zamówienie królowej Ludwiki Marii. A jeśli chodzi o wszelki alkohol to w „Historii polskiego smaku” możemy wyczytać: „(…) uparte nakłanianie do picia było charakterystyczną cechą polskiej gościnności. W szlacheckim dworze już na powitanie dobywano z piwnicy niejedną butelkę wybornego wina. (…) Czasem się gość wymawiał, ale w tem była sztuka gospodarza uprzejmego, aby tak przekonywujące wynajdywać zdrowia, a do nich sentencye i teksta łacińskie, żeby gość od wychylenia wiwatu wyłamać się żadną miarą nie mógł. Pijackiej zabawie służyły dziwaczne kształty naczyń. (…) Kulawki nie miały nóżki, żeby nie można ich było odstawić i zrobić przerwy w kolejnych toastach„. W tej kwestii chyba niewiele się zmieniło…

 Lucyna Ćwierczakiewiczowa „365 obiadów”:

 „Ćwierć funta cukru obetrzeć o dwie pomarańcze i o jedną dużą cytrynę. Pomarańcze pokrajać w plasterki, odrzucając pestki, każdy plasterek przepołowić. Cukier włożyć w wazę, oprócz tego wsypać dwie łyżki miałkiego cukru, włożyć pomarańcze – jeżeli kto ma i chce włożyć łyżkę smażonych truskawek, żadnych innych konfitur nie można, prócz ananasa lub truskawek. Nalać na to dwie butelki wina reńskiego „Mosel” lub białego francuskiego lekkiego. Wymieszać doskonale, żeby się cukier w kawałkach ocierany o pomarańcze, rozpuścił i podawać w szklankach ciągle mieszając, aby wszędzie był równy. Dla dam dolewa się od razu dwie szklanki przegotowanej wody

 Z ostatnim fragmentem przepisu od razu skojarzył nam się cytat z „Przeminęło z wiatrem”: „- Pan nie jest gentlemanem! – A Pani, Miss O’Hara, nie jest damą” (czy jakoś tak). My, na całe szczęście, też nie jesteśmy damami, więc nie będziemy wina bezcześcić wodą. Jeśli chodzi o użyty w przepisie cukier, podejrzewamy, że chodzi o bryły cukru ale nie mamy pewności, czy historycznie jest to jeszcze okres, w którym cukier sprzedawano w dużych kawałkach do łupania.  My takiego cukru nie miałyśmy, więc nasz kruszon jest tanią podróbką.

Kruszon (250ml):

  • 250ml białego wina
  • 2 plasterki pomarańczy
  • Starta skórka z pomarańczy
  • Starta skórka z cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru

 Ścieramy skórkę z pomarańczy i cytryny (niedużo) – ok. 0,5 łyżeczki. Mieszamy z cukrem. Przesypujemy do dużego kieliszka, wlewamy wino i pokrojone w ćwiartki, plasterki pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

 Smacznego!

Mleczny team

kruszon3

kruszon1

One comment on “Kruszon

  1. karmel-itka
    Grudzień 23, 2013

    z takim kruszonem to można sobie wieczorkiem miło odpoczywać, po tych wszystkich świątecznych przygotowaniach :]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 23, 2013 by in Alkoholowe słodkości, Boże Narodzenie, Coś mocniejszego, MK na święta and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: