mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Jarmuż z kasztanami

jarmuż1Jarmuż to dość dziwne warzywo. Podobno jest kapustą, a dla nas to trochę skrzyżowanie sałaty ze szpinakiem. Jeśli chodzi o smak, to trudno go opisać. Gosia uważa, że jest wstrętny i nie wie, jak to można jeść. Ola natomiast (wczoraj jadła pierwszy raz) jest zachwycona.

Kilka słów o historii jarmużu. To najstarsza odmiana kapusty, którą jadano już w starożytności. W średniowiecznej Europie był najbardziej popularnym warzywem. Do Polski dotarł dopiero ok. XV wieku i jak to zwykle bywa w Polsce, jadany był tylko przez zamożniejszych obywateli.

Dzisiaj przygotujemy jarmuż z kasztanami – potrawę, dawniej chętnie jadaną na Wigilię.

Co na temat jarmużu mówi kulinarna celebrytka XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa?

Jarmuż jest dopiero dobry, gry nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak,  jedną parzoną cebulę, wymieszać to z jarmużem, włożyć w rondel dużo młodej słoniny lub masła, gdyż jarmuż musi być tłusty, zagotować z łyżką mąki, włożyć jarmuż, osolić, podlać rosołem lub smakiem z wieprzowiny i dusić pod pokrywą, aż się wysadzi. Do takiego jarmużu dają się kasztany upieczone albo ugotowane w wodzie, które obrać ze skóry wrzucić w karmel, ale nie rumiany, zrobiony z cukru i odrobiny wody, zasmażyć chwilkę, wymięszać i wyjmować jeden za drugim, układając na brzegu półmiska koło jarmużu. Można także jarmuż okładać półgęskiem lub wędzonką”

No dobrze, to przejdźmy do konkretów czyli naszego przepisu. Na początku był plan, żeby zrobić danie, zgodnie z tym, co radzi Pani Lucyna. Jednak po ugotowaniu jarmużu, doszłyśmy do wniosku, że to prawie jak szpinak, w związku z czym, najlepiej będzie pominąć duszenie z marchwią, burakiem, cebulą i bulionem.

Jarmuż z kasztanami:

  • 250g jadalnych kasztanów
  • 500g jarmużu
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody

Jarmuż dokładnie umyć. Z każdego liścia oderwać środkowe, największe łodyżki i wyrzucić – zostawiamy same listki. Można go trochę posiekać – ale nie za mocno, żeby nie wyszła z tego papka. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzucić jarmuż i gotować, aż zmięknie. Jarmuż odcedzić. Na patelni rozgrzać dużo masła, wrzucić jarmuż, doprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Chwilę dusić – aż przejdzie smakiem przypraw. Koniec.

Kasztany ponacinać – na krzyż – po wypukłej stronie. Wrzucić garnka z wodą i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie jest szansa, że uda nam się je obrać – łupinka powinna odchodzić od miąższu. W małym rondelku przygotować karmel – woda+cukier – gdy zacznie gęstnieć (ale nie brązowieć), wrzucić kasztany, wymieszać i wyjąć.

Jarmuż wyjąć na półmisek i obłożyć kasztanami.

Smacznego!

Mleczny team

jarmuż2

jarmuż4

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 22, 2013 by in Boże Narodzenie, Jarmuż, Jarskie, MK na święta, Obiad, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: