mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Strucla z jabłkami i cynamonem

strucla2 Słowo strucla pochodzi z niemieckiego der strietzel i według niezawodnego słownika języka polskiego PWN jest to „podłużna, słodka bułka drożdżowa, nadziewana powidłami, makiem itp.„. Często mylona jest ze strudlem. Główną różnicą między tymi dwoma wypiekami jest ciasto. Strucla jest zawsze drożdżowa. Strudel powstaje z półfrancuskiego ciasta, które przygotowuje się w dość skomplikowany sposób, „wyciągając” je na płótnie. Najpopularniejszą polską struclą jest makowiec. Oczywiście samo ciasto można zwijać na rozmaite sposoby – albo w roladę albo w misterny warkocz. Ponieważ my używałyśmy jabłek a nie maku czy np. orzechów, zwinęłyśmy roladę z obawy, że przy pleceniu warkoczy, nadzienie mogłoby wypłynąć.

Ale od początku. Nie bardzo wiadomo kiedy strucla przybyła do Polski. My zakładamy, że jest to produkt niemiecki. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Regionalnego nie rozróżnia strucli od strudla i twierdzi, że regionalnie ten produkt jest związany z Lubelszczyzną. Mało tego, ich zdaniem jest to regionalny wypiek górali czadeckich. Nie będziemy się kłócić z Ministrem. Skupimy się na przepisach i polskich tradycjach.

Jak już wspominałyśmy, tradycyjna, bożonarodzeniowa strucla jest nadziewana makiem. Dlaczego makiem? Otóż mak ma bardzo piękną symbolikę. Jest oznaką urodzaju i płodności, a dziewczyny, które trą mak na Wigilię podobno szybko wyjdą za mąż (Biorąc pod uwagę nasz stosunek do maku, tłumaczy to wiele kwestii związanych z zamążpójściem). Na Boże Narodzenie jada się więc kutię  (wywodzącą się z Kresów), kluski z makiem, makagigi (znane już w XVIII wieku) i oczywiście makowca.

Jak robi się strucle? Maria Disslowa podaje: „2kg mąki, 1/2 litra mleka, 8dkg drożdży, 15 żółtek, 1/4 kg cukru, łyżeczka soli. Zaparzyć 1/4 litra mąki 1/2 litrem wrzącego mleka, pozostawić 3 łyżki mleka do drożdży. Rozetrzeć ciasto dokładnie łyżką, gdy przestygnie, dodać wyrośnięte drożdże, jeszcze raz wymieszać, pozostawić ciasto do sfermentowania. Ubić tymczasem żółtko z cukrem w ciepłej kąpieli, wlać je do wyrośniętego ciasta, dodać mąki i soli, ugniatać tęgie ciasto, można dodać ciepłego mleka, gdyby było zbyt twarde, dodać roztopionego masła i miesić ze trzy kwadranse (…) pozostawić ciasto w cieple do wyrośnięcia. Wyrabiać strucle gładkie lub plecione i wkładać na posmarowany papier na blachę; gdy ruszą się na blasze, posmarować jajem i wstawić do gorącego pieca na godzinę”.

Brzmi nieźle. Tylko te 2 kilogramy mąki i ugniatanie przez trzy kwadranse. No i 15 żółtek. Jako, że do naszego domu nie wprowadził się jeszcze pułk wojska (chociaż wspomniałyśmy o tym w liście do Mikołaja, więc 24 grudnia wszystko może się zmienić), zmniejszyłyśmy ilość składników i trochę pozmieniałyśmy.

Strucla z jabłkami i cynamonem:

  • 250g mąki
  • 7g drożdży suchych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka,
  • 60g cukru
  • 40g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 białko do smarowania + 1 jajko do smarowania po wierzchu

Do kubeczka wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka, wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy – po ok. 15 minutach drożdże zaczynają pracować. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski i zalewamy gorącym mlekiem z masłem. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Odstawiamy do sfermentowania. Na koniec dodajemy żółtka utarte z cukrem na puszystą pianę, szczyptę soli i esencję waniliową. Zagniatamy. Możemy dosypać trochę mąki lub dodać mleka. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe.

Farsz jabłkowy:

  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • cukier biały lub brązowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jabłka kroimy w drobną kostkę i podgrzewamy w rondelku z cukrem i cynamonem – aż cukier się rozpuści, a jabłka zmiękną. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Zawijanie strucli:

Ciasto wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wierzch smarujemy białkiem, a następnie wykładamy ZIMNY farsz jabłkowy. Zawijamy ciasno – jak roladę. Końcówki podwijamy pod spód i ciasto wkładamy do blaszki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 50 minut.

Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Mleczny team

strucla4strucla1

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: