mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Barszcz na zakwasie

barszcz„Barszcz od najdawniejszych czasów był ulubioną polewką w Polsce. Pierwotnie sporządzano go z rośliny, która występowała na naszych łąkach jako pospolity chwast, zwany barszczem. Zewnętrzna strona łodygi tej rośliny ma szkodliwy sok, dlatego zewnętrzne włókno zdzierano. Natomiast część środkowa jest słodkawa, zakwaszona daje kwaskowy płyn, z którego nasze prababki gotowały kwaśną polewkę, zwaną barszczem. Barszcz jest tradycyjną staropolską potrawą, którą chętnie jadano, ponieważ zaostrza apetyt i uśmierza pragnienie po przepiciu. Kwasem burakowym uśmierzano gorączkę. Podawano barszcz na najwykwintniejszych stołach i na królewskich ucztach. Gotowany bywał z mięsem, kapłonami, wędlinami, grzybami, śmietaną, jajami i kiełbasą. Postny barszcz okraszano olejem, zacierano czosnkiem, zasypywano jagłą. Z jarzyn dodaje się do barszczu seler, pietruszkę, kapustę i cebulę. Dobry barszcz powinien być słodkawo-kwaskowaty i czerwony. (…) Wybornymi dodatkami są grzyby, z których następnie sporządza się uszka; można je napełnić także cebulką, rybą, mięsem (…). Na wystawniejsze obiady podaje się do barszczu pieczone pierożki lub paszteciki, w dni powszednie – smakują wybornie ziemniaczki, fasolka, groch i bób. Jeśli nie mamy kwasu burakowego, zastąpić go można ogórkowym, kapuścianym, serwatką lub owocowym; najsmaczniejszy jest z porzeczkowym sokiem. Raczej nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego.”

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego z listkiem laurowym
  • 4 suszone grzyby
  • 2 lub 3 szklanki kwasu buraczanego
  • czosnek
  • majeranek
  • 1/2 szklanki soku z czarnych porzeczek
  • sól, pieprz

Do bulionu wkładamy namoczone grzyby i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Wlewamy zakwas, sok porzeczkowy, dodajemy sól pieprz, majeranek i roztarty czosnek. W razie potrzeby dolewamy więcej zakwasu lub soku. Kiedyś soku porzeczkowego używano zamiast zakwasu. Te soki, które obecnie są dostępne w sklepach są na tyle słodkie, ze można spokojnie „podkręcić” nimi smak naszego barszczu.

Smacznego!

Mleczny team

barszcz

2 comments on “Barszcz na zakwasie

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Grudzień 17, 2013

    Uwielbiam taki barszcz i czekam na niego 24 grudnia : )

  2. potravelblog
    Grudzień 17, 2013

    Bardzo lubię, robię nawet w ciągu roku, nie tylko na święta:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: