mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Postny bigos

bigospostny1Już w średniowieczu podstawową formą przetwarzania warzyw było kiszenie. Już wtedy kiszono kapustę, a także m.in. szczaw i pokrzywę. Kapusta prawdopodobnie pojawiła się w Polsce na przełomie X i XI wieku. W dawnej polszczyźnie nazywano ją „zielem”. Od XVI wieku była podawana na początku każdego obiadu. Wtedy też znany stał się bigos. Kapusta była jednym z popularniejszych warzyw – posiekana i posolona mogła być bardzo długo przechowywana w beczkach. Musimy oddzielić tzw. „wigilijną kapustę” od „bigosu„, nawet postnego. Na wigilię na przełomie XIX i XX wieku jadano kapustę z dodatkiem grzybów i słodkich, suszonych owoców, głównie rodzynek. Natomiast bigos postny był podawany jako przekąska na porannym, wigilijnym polowaniu.

Bigos odgrzewany w saganie zawieszonym na drągu nad ogniskiem, przyrządzany na słodkiej i kiszonej kapuście, wielokrotnie zamrażany i odgrzewany z mnóstwem borowików podsuszanych na słońcu, z dodatkiem cebulki i odrobiny czosnku, zrumienionych na świeżym maśle, z dodatkiem ziół tajemnie zbieranych o różnych porach dnia, nocy i roku przez niezastąpioną klucznicę Lolę, wreszcie doprawiany czerwonym burgundem, wędzonymi śliwkami i ziarnkami jałowca. […] Smaku i zapachu owego bigosu nie jest w stanie opisać żaden poeta. To trzeba właśnie w takim mroźnym dniu na leśnej polanie popróbować, przegryzając sitnym, w domu pieczonym na liściu kapusty żytnim chlebem, przepijając nalewkami różnorodnymi i grzanym korzennym winem(Jacek Jerzy Nieżychowski, „O ziemiańskim świętowaniu”, Tomasz Adam Pruszak , Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011).

Maria Disslowa radzi dodać do wigilijnej kapusty smalec, cebulę, mąkę i grzyby. My jednak trzymając się wersji „na polowanie”, urozmaiciłyśmy przepis.

bigospostny3

Bigos postny:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 200g suszonych borowików (lub innych grzybów, które akurat mamy)
  • 2 szklanki wina
  • łyżeczka mielonego kminku lub kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie (8-10 kulek)
  • jałowiec (10 – 12 kulek)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: lubczyk, tymianek i rozmaryn
  • 200g suszonych śliwek
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie koncentratu pomidorowego
  • masło
  • olej – najlepiej taki, który doda potrawie smak (np. lniany) lub całkowice bezsmakowy. Rezygnujemy z oleju np. rzepakowego.
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny

Grzyby moczymy przez kilka godzin (nie musimy moczyć całą noc, ponieważ w trakcie robienia bigosu, grzyby zmiękną). Następnie kiszoną kapustę odsączamy na sitku. Nadmiar wody, odlewamy do szklanki (może nam się przydać później, jeśli nasza kapusta będzie zbyt kwaśna). Siekamy i wrzucamy do wrzątku na ok. 4-5 minut. Po tym czasie, odsączamy. Słodką kapustę również drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki masła. Wrzucamy obie kapusty i dokładnie mieszamy. Dokładamy grzyby, przyprawy, świeże zioła, śliwki i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dusimy ok. 1 godziny. Jeśli nasz bigos jest zbyt suchy, dolewamy olej (końcowy produkt musi być „śliski” a nie kleisty). Następnie wlewamy wino. Mieszamy. Cały czas mieszamy! Na patelni szklimy na maśle drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dokładamy do bigosu. Dalej dusimy. Im dłużej, tym lepiej. Po kilku godzinach, zestawiamy z gazu. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia znowu podgrzewamy. Próbujemy, czy nie brakuje żadnej przyprawy. Jeśli jest za mało kwaśny, dolewamy odrobinę odstawionej wody z kapusty lub 1 łyżkę octu balsamicznego. Znów studzimy i chłodzimy w lodówce. I tak na zmianę. Najlepiej bigos zacząć przygotowywać ok. 1 tygodnia przed Wigilią.

Smacznego!

Mleczny team

bigospostny4

bigospostny2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: