mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Zupa migdałowa

zupamigdałowa1Nigdy wcześniej nie jadłyśmy zupy migdałowej. Zastanawiałyśmy się, jak to możliwe, że jeszcze w dzieciństwie naszych Babć taka zupa nie była niczym zaskakującym? Poza tym, jak to możliwe, że Wigilię, nam kojarzącą się ze śledziem i pierogami, rozpoczynało słodkie danie? Starałyśmy się znaleźć jak najwięcej na temat tej zupy. Okazało się, że już w XVIII wieku, za czasów saskich, sprowadzane były orientalne przyprawy, owoce i bakalie – w tym migdały. Popularne stały się słodycze z odległych rejonów wschodnich, takie jak rachatłukum czy makagigi. Nas jednak interesuje zupa migdałowa. Nie wiemy kiedy wkroczyła ona na salony polskich dworów, wiemy jednak, że na przełomie XIX i XX wieku stała ona na równi z dobrze nam znanymi: barszczem czerwonym i zupą grzybową. Często była podawana jako jedna z zup, do wyboru. Oczywiście mówimy tylko o zamożniejszych domach – migdały (zwłaszcza w XIX wieku) były rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić.

Lucyna Ćwierciakiewiczowa w „365 obiadach za pięć złotych” z 1858 roku podaje przepis:

Funt migdałów słodkich, 10 gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, usiekać je bardzo drobno, a następnie uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby olejku nie puściły. Wlać w tę masę dwie kwarty gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetę lub gęste sito, miazgę jeszcze raz przetłuc, nalać trochę tego samego odwaru i jeszcze raz wycisnąć przez serwetę. Włożyć pół funta, a nawet trzy ćwierci cukru miałkiego i wymieszać. Osobno zaś ugotować na sypko ryż na mleku lub na wodzie, jeżeli zupa ma być do suchego postu z cukrem, cynamonem i rodzenkami bez pestek; włożyć w wazę i rozebrać zupą. Taka zupa może być podawana na ciepło lub zimno. Prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa robi się zawsze tylko na wodzie. Proporcja na 6 do 8 osób

(Co ciekawe, jeśli wpiszecie w znaną wyszukiwarkę hasło „zupa orszadowa” znajdziecie przepis na „wegański chłodnik z migdałów”…).

Maria Disslowa w 1930 roku, w swoim poradniku „Jak gotować” proponuje trochę inne rozwiązanie:

12 dkg migdałów, 1 i 1/2 litra mleka, Dodatek: kasza ryżowa. Wysuszone bez łupin migdały zemleć na maszynce, wrzucić do wrzącego mleka, gotować kwadrans, poczem przecedzić przez sitko do wazy, włożyć ugotowany na mleku ryż, można zupę osłodzić

Oczywiście my zmodyfikowałyśmy oba przepisy. Następnym razem, spróbujemy odcedzania migdałów przez gazę lub sito ale za pierwszym razem bałyśmy się, że bez migdałów, utraci ona cały smak. Poza tym na wstępie musimy zaznaczyć, że łuskanie migdałów nadal jest nam obce. Tym bardziej siekanie. Myślę, że Pani Lucyna, też kupiłaby migdały w płatkach.

Zupa migdałowa:

  • 1 litr mleka
  • 250g płatków migdałowych
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka miodu (lub więcej) – oczywiście miód można zastąpić cukrem, zależy jak bardzo słodkie dania lubimy
  • ryż (w proporcji 1 łyżka ryżu na porcję zupy)

Płatki migdałowe moczymy w mleku – kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie gotujemy 15 minut. Dodajemy miąższ z laski wanilii oraz miód. Całość miksujemy na gładką masę. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub biszkoptami.

Naszym zdaniem jest to danie śniadaniowe, a nie wigilijne ale polecamy, jako ciekawy kulinarny eksperyment!

Smacznego!

Mleczny team

zupamigdałowa2

zupamigdałowa3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 10, 2013 by in Boże Narodzenie, Jarskie, MK na święta, Obiad, Zupy and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: