mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Hreimeh czyli ryba po marokańsku

harmeih1Hreimeh, hraimeh podobno w północnoafrykańskich dialektach oznacza „ostry(nie mamy pojęcia, czy to prawda ale zgadzałoby się to ze smakiem potrawy). Co w hreimeh jest najważniejsze? Ostre papryczki. Dużo ostrych papryczek, najlepiej różnych. Nasz przepis nie będzie aż tak ostry, bo byśmy umarły. Jeśli jednak uznacie, że jesteście gotowi na prawdziwie piekielną rybę, to nie krępujcie się, dodajcie więcej papryczek lub ostrych przypraw.

Jak odkryłyśmy tę rybę? Cóż, najlepiej byłoby powiedzieć „Przecież jadłyśmy ją w Izraelu”… No niestety nie. Jakiś czas po powrocie z wakacji włączyłyśmy program Pana Makłowicza (nie wiem czy wy też tak z nim macie, ale dla nas to on może gotować ozorki wieprzowe i uznamy, że to musi być najlepsze danie świata), a  Pan Makłowicz był akurat w Izraelu i zajadał się „rybą po marokańsku”. Oczywiście miałyśmy ochotę wejść do telewizora, odepchnąć go od garnków i wyżreć wszystko, co zrobił.  Niestety technologia jeszcze na to nie pozwala, dlatego byłyśmy zmuszone poszukać różnych przepisów i zrobić tę rybę same. Tym sposobem odkryłyśmy nowy smak. Oto hreimeh!

Hreimeh:

  • morska ryba (dowolna i w dowolnej formie. My wybrałyśmy filet z dorsza)
  • puszka pomidorów (gdyby było lato, to byłyby to świeże pomidory)
  • 1 ostra zielona lub czerwona papryczka (odważni dają więcej, dużo więcej…)
  • sok z 1/4 cytryny (jeśli przesadzimy z papryczką, dajemy więcej cytryny – łagodzi  smak)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, kumin, kardamon, mielone ziarna kolendry,  słodka papryka
  • natka pietruszki lub świeża kolendra (lub jedno i drugie)
  • oliwa do smażenia

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w paski lub w kostkę papryki (zwykłe) oraz ostrą papryczkę. Podsmażamy. Na koniec dodajemy pomidory, przyprawy i sok z cytryny. Na tym etapie możemy jeszcze wszystko doprawić (my dodałyśmy trochę płatków chilli). Całość odparowujemy – pamiętajmy, że ryba puści trochę wody, dlatego sos musi być bardzo gęsty.

Gdy sos jest gotowy, na wierzch układamy posoloną i ponacinaną rybę. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15-20 minut – aż ryba będzie miękka i w środku ciepła. Gdy jest gotowa, odkrywamy patelnię i próbujemy odparować sos  – niezbyt długo, żeby nie przesuszyć ryby. Podajemy na głębokim talerzu, posypane natką pietruszki lub kolendrą z chlebem pita lub challah.

Smacznego!

Mleczny team

harmeih3

harmeih4

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: