mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Challah czyli coś na kształt chałki

challah1Challah to żydowski, rytualny chleb, który jest spożywany w czasie wszystkich uroczystości świątecznych. W czasie świąt podawane są dwa bochenki, które symbolizują mannę, jaka spadła z nieba w czasie czterdziestoletniej wędrówki Żydów z Egiptu. Dodatkowo, każda challah składa się z 6 splecionych wałeczków – w dwóch bochenkach jest ich 12 – symbolizuje to 12 plemion Izraela. Challah z polską, maślaną chałką, łączy tylko wygląd. W wersji żydowskiej jest to wytrawny wypiek, prawie bez dodatku cukru, bez masła i mleka.

Przepis jest banalnie prosty, a plecenie warkoczy, daje dużo frajdy.

Challah:

  • 4,5 kubka mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 kubka ciepłej wody + 1 kubek wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko (do posmarowania chleba po wierzchu)

Drożdże i cukier wsypujemy do ciepłej wody. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę z solą do dużej miski, na środek wbijamy jajka, dodajemy olej, dolewamy 1 kubek wody, a na końcu wodę z drożdżami. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy, wciskając w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie, uderzamy w ciasto pięścią, znów przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części.  Trzy z nich, dzielimy na pół – otrzymując 6 równych kulek. Z każdej, formujemy równej długości wałeczek i zaplatamy challah. Pozostałą część dzielimy na trzy i pleciemy mniejszą challah w formie warkocza. Gotowe chlebki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 40 minut.

Teraz pozostaje pytanie, jak pleść challah?

Smacznego!

Mleczny team

challah4

challah1

One comment on “Challah czyli coś na kształt chałki

  1. magma
    Listopad 25, 2013

    wygląda świetnie:D chętnie bym spróbowała:D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 25, 2013 by in Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, Piekarnia and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: