mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Baba ghanoush

babaghanoush2Kolejny dzień z kuchnią żydowską. Dzisiaj prezentujemy dip, który jest znany we wszystkich bliskowschodnich krajach – baba ghanoush. Jego podstawowym składnikiem jest pieczony lub opiekany nad ogniem bakłażan. Najlepiej smakuje, gdy bakłażan jest lekko odymiony i mocno przypieczony.

Baba ghanoush:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 łyżki pasty tahina
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż), solimy i skrapiamy odrobiną oliwy. Wstawiamy (wierzchem do góry) do nagrzanego do 250°C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut – aż z wierzchu zrobi się brązowy. Następnie studzimy, zdejmujemy skórę i drobno siekamy. Przekładamy na sitko i odcedzamy – próbujemy wycisnąć z niego jak najwięcej wody. Gdy jest już odsączony, przekładamy do miseczki i dokładamy pozostałe składniki: tahinę, sok z cytryny, zmiażdżony i posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i pieprz cayenne. Możemy dodać kumin i kolendrę. Na koniec dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i całość wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Serwujemy z pitą lub chlebem challah – czyli czymś w rodzaju naszej polskiej chałki tylko wykonanej bez masła i cukru (przepis już jutro)

Smacznego!

Mleczny team

babaghanoush1

babaghanoush3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: