mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Jemeńska zupa z fasolą

zupajemenska1Już niedługo Chanuka, co oznacza, że najbliższy tydzień poświęcamy kuchni żydowskiej. Zaczynamy od jemeńskiej zupy z dużą ilością wołowiny, fasolą i pomidorami. Wszystko doprawione czosnkiem i specjalną mieszanką przypraw o nazwie „hawaij”. Co jest podstawą tej zupy? Cóż, nie będziemy was oszukiwać, chodzi o kości wołowe. (Gosia powiedziała, że jeśli jeszcze raz zrobię coś z tak dużą ilością mięsa i do tego użyje kości, to zakłada nowego bloga albo wyrzuca mnie z tego. Tak więc, dużo ryzykuję prezentując ten przepis). Jeśli kości was przerażają (jak zobaczyłyśmy je w sklepie, to nie miałyśmy chwilę zawahania), możecie spokojnie wymienić je na kawałek szpondru – z kością. Zamiast fasoli można użyć soczewicy.

Jemeńska zupa z fasolą:

  • 3 duże kości wołowe lub (dla mniej odważnych) 300g szpondru z kością
  • 0,5 kg mięsa wołowego – takiego, jak do gulaszu
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki białej fasoli
  • puszka pomidorów lub 4 duże, świeże pomidory (bez skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżka mieszanki hawaij (czyli: czarny pieprz, kumin, mielony kardamon, mielone ziarna kolendry, kurkuma, szafran – można dodać mielone goździki i kminek)
  • szczypta mielonych płatków chilli
  • suszony lubczyk – nasz własny wymysł

Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia, obieramy ją ze skórek. Do nagrzanego do 200°C piekarnika wkładamy kości lub szponder i pieczemy przez ok. 20 minut – aż zrobią się brązowe. W tym czasie, kroimy 0,5 kg wołowiny w małą kostkę. Gdy kości/szponder są już upieczone, wkładamy je do garnka z wodą (2 litry wody), dokładamy pokrojoną wołowinę i gotujemy, cały czas zbierając z wierzchu pianę (proces gotowania mięsa jest zakończony, gdy piana przestaje się pojawiać). Następnie dodajemy fasolę, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, zmiażdżony czosnek, pomidory, koncentrat i przyprawy (oprócz soli). Całość gotujemy ok. 2 godziny. Po tym czasie dokładamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz sól i gotujemy przez kolejne 45-60 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa. Serwujemy z chlebkiem pita i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Mleczny team

 zupajemenska4

zupajemenska2

2 comments on “Jemeńska zupa z fasolą

  1. iza
    Listopad 23, 2013

    podoba mi się ta zupa i sobie zapisze do zrobienia, a wiesz może jak ona się nazywa oryginalnie??

    • Mleczna Krowa
      Listopad 23, 2013

      hmm ona chyba nie ma jakiejś konkretnej nazwy. Szukaj pod hasłem „Yemenite soup”. W oryginale jest bez fasoli. Podstawą jest wołowina.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 23, 2013 by in Fasola, Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, Obiad, Warzywa, Warzywniak, Zupy and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: