mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pieczone Pierogi. Mleczna Krowa i Co Pysznego?

pierogiboczniak4Kolejne kulinarne spotkanie Co Pysznego i Mlecznej Krowy. Tym razem udało nam się efekty utrwalić na zdjęciach zanim wszystko zostało pożarte:)

Część z Was już wie, że Gosia wraz z Karoliną już za dwa tygodnie poprowadzą pierwsze kulinarne warsztaty w olsztyńskim Playschool. Miejsca rozeszły się jak ciepłe bułeczki a my zostałyśmy z dylematem co pysznego przedstawić naszym Kursantkom:) Wiadomo przecież, że ma być obłędnie smaczne. No ale musi być też element edukacyjny! Na warsztat weźmiemy zatem grzańce, ciastka i pierogi, niech dziewczyny gniotą, piją, lepią i świetnie się bawią!

Prezentujemy Wam przedsmak tego, co będzie się działo. Pieczone pierogi z fetą, porem, orzechami i boczniakiem świetnie się sprawdzą jako alternatywa do świątecznych pasztecików.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • opakowanie suchych drożdży(7 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml ciepłego mleka lub wody
  • boczniaki
  • por
  • feta
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • pieprz
  • masło i oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, i suche drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko  i oliwę. Ciasto należy wyrobić, aż będzie miękkie i gładkie. Formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ścierką i czekamy około godzinę aż wyrośnie wmiękkie i puchate:)Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobiamy. W czasie gdy ciasto rośnie robimy farsz.

Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem oliwy. Pora tniemy wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek na drobne kawałki. Szklimy. Dodajemy pocięte w paski boczniaki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w małe części fetę, rozdrobnione orzechy włoskie oraz natkę pietruszki. Gdy feta rozpadnie się doprawiamy pieprzem i odrobiną tymianku. Sól jest zbędna.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15/20 minut aż się zarumienią.

Smacznego!

Mleczny team i Co Pysznego.

pierogiboczniak1

2 comments on “Pieczone Pierogi. Mleczna Krowa i Co Pysznego?

  1. jula
    Listopad 16, 2013

    bardzo ciekawy farsz!

  2. gin
    Listopad 17, 2013

    U mnie pieczone pierogi to nieodłączny element Wigilii, tylko takie z jajkiem i pieczarkami :) Twój warsz niezwykle interesujący :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 16, 2013 by in Boże Narodzenie, Grzyby, Jarskie, MK na święta, Obiad, Pierogi and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: