mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Brioche, brioszka dyniowa

brioszka3Wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe to dla niektórych z nas guilty pleasure – a zwłaszcza dla Oli, która drożdży nie powinna jeść w żadnej postaci ale tłumaczy sobie, że te suszone to właściwie nie drożdże tylko magiczny proszek. Dlatego przy każdej, możliwej okazji robimy coś z takiego ciasta. Na swoim koncie mamy już kilka wypieków z rodzaju bułkowatych ale jakoś nigdy nie próbowałyśmy zmierzyć się z brioszką. Aż tu nagle, na jednym z bardziej (ostatnimi czasy) eksploatowanych przez nas blogów, pojawił się przepis na brioszkę dyniową (od razu powiemy, że jest to znowu Kwestia Smaku – przyznajemy, ostatnio robimy się leniwe).

Brioszka dyniowa:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 10g suszonych drożdży
  • 380g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 100ml ciepłego mleka
  • 60g cukru + 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamony, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Drożdże wsypujemy do mleka, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość wstawiamy do naczynia z gorącą wodą. Zostawiamy na ok. 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, a rozczyn ładnie się spienił. Po tym czasie, do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, wlewamy drożdże z mlekiem a następnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Gdy masa jest wymieszana, zaczynamy ugniatać ciasto i dodawać po jednym jajku. Ugniatać trzeba długo, bo masa jest dość rzadka. Oczywiście jesteśmy sfrustrowani i dosypujemy mąki – ale pamiętajcie, nie za dużo, bo ciasto drożdżowe lepiej rośnie, gdy jest dość luźne. Po ok 10-15 minutach zmagań z ciastem, zaczynamy wgniatać masło. Teraz robi się jeszcze gorzej. Wszystko jest śliskie i lepkie, a my zaczynamy się zastanawiać dlaczego właściwie chcieliśmy robić brioszkę i czy nie lepiej było iść po prostu do piekarni po kajzerki. Spokojnie, to jeszcze nie koniec. Oczywiście znów dosypujemy mąki.

Jeśli uda nam się okiełznać ciasto, przed nami ostatni krok. Dynia. Do puree z dyni dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy puree do ciasta… Teraz ciasto przypomina bardziej luźną breję, niż coś z czego da się upiec bułki. Ale nie przejmujcie się, podobno tak ma być. Próbujemy zagniatać (przypominamy sobie, że od zawsze marzyliśmy o mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego ale oczywiście nigdy go nie kupiliśmy i teraz w sumie żałujemy). Z zagniatania niewiele wychodzi. Znów ratujemy trochę ciasto mąką ale na niewiele się to zdaje więc całą masę (dość luźną) przekładamy do wysmarowanej masłem miski. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy w ciasto ręką, jeszcze chwilę zagniatamy, a następnie zakrywamy  folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki .

Następnego dnia nasze ciasto wreszcie przypomina ciasto drożdżowe. Udaje się nawet z niego coś ulepić. Wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką i dzielimy na 12 części. Z każdej, lepimy kuleczkę i układamy (po 6) w dwóch, wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia, keksówkach. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Na koniec, wierzch brioszek smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i całość wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Jemy od razu. Ciepłe. Z dużą ilością masła i ulubionym dżemem.

Smacznego!

Mleczny team

brioszka1

brioszka4

5 comments on “Brioche, brioszka dyniowa

  1. jula
    Listopad 5, 2013

    muszę ją w końcu wypróbować!

  2. gin
    Listopad 5, 2013

    Wyjątkowo apetyczna ta brioszka. Taka słoneczna :)

  3. cudeńko : )

  4. Gosia (@Codojedzenia)
    Listopad 7, 2013

    Wygląda wspaniale! Puszyste i kusk kolorem!
    Pozdrawiam serdecznie

  5. halinaj30
    Październik 26, 2014

    też ją upiekłam i wyszła cudowna – pozdrawiam :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 5, 2013 by in Dynia, Francja, Kuchnie świata, Piekarnia, Warzywa and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: