mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Sos borowikowy

grzyby12Bardzo rzadko chodzimy na grzyby. Ola ostatni raz była na leśnych łowach pewnie w podstawówce. Gosi zdarza się to częściej ale niestety brak znajomości podstawowych zasad grzybiarza sprawia, że po powrocie do domu, większość jej zbiorów trzeba ukryć w śmietniku, żeby cała rodzina nie skończyła w szpitalnej izbie przyjęć lub kostnicy. Tak więc grzybobranie z naszym udziałem to prawdziwy fun, trochę jak rosyjska ruletka. Postanowiłyśmy jednak nie poddawać się i tym razem przed pójściem do lasu, przygotować się, trochę poczytać i wprowadzić pewne zasady. Po pierwsze nie zbierałyśmy żadnych grzybów z blaszkami (tak, wiemy, że kanie i muchomory sromotnikowe są pyszne ale ciężko powiedzieć, których smak wspomina się dłużej). Po drugie jeśli ktokolwiek miał jakiekolwiek zastrzeżenia do grzyba, to grzyb pozostawał w lesie. Po trzecie zbierane były tylko te grzyby, które faktycznie planowałyśmy zjeść (żegnajcie oślizgłe maślaki). Z naszych zbiorów powstała zupa i pyszny sos borowikowy – tak, udało nam się zebrać borowiki!

P.S. Wyprawa na grzyby miała miejsce dwa tygodnie temu. Wszyscy jej uczestnicy, jak również osoby, które spożywały zebrane grzyby, żyją i mają się dobrze.

grzyby8

grzyby1

Sos borowikowy:

  • borowiki (wiemy, jesteście zaskoczeni) – nie wiemy ile, bo nie przeliczyłyśmy ich przed krojeniem – strzelamy, że ok. 12
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 nieduża cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy na maśle na patelni.  Następnie wrzucamy pokrojone w paski grzyby i wszystko razem dusimy. Gdy grzyby zmiękną i ładnie się przyrumienią, dolewamy wino. Podkręcamy ogień i czekamy, aż płyn odparuje. Całość solimy, pieprzymy i na koniec dokładamy śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Proste i pyszne.

Sos pasuje do każdego rodzaju mięsa – u nas był kurczak – pamiętajcie, żeby kurczaka do sosu dorzucić na samym końcu i dusić bardzo krótko – jeśli przesadzicie, mięso będzie okropnie suche.

Serwujemy z makaronem.

Smacznego!

Mleczny team

grzyby9

grzyby11

 

2 comments on “Sos borowikowy

  1. Emilka for Event
    Październik 10, 2013

    Dzięki Wam Dziewczyny!! Akurat szukałam przepisu na sos grzybowy!

  2. naleśniki
    Październik 31, 2013

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 9, 2013 by in Grzyby, Sosy/Dipy/Pasty, Warzywa and tagged , , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: