mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Kremowe Limoncello

limoncello1Crema di Limocnello… Kolejny popularny włoski likier, którego produkcja jest banalnie prosta i od którego jesteśmy całe w skowonkach:) Likier pochodzi z Kampanii i do jego produkcji zaleca się używać cytryn z Sorrento. No cóż – my użyłyśmy cytryn z bazarku:)

Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga Kuchnia pod wulkanem, dzięki któremu czasem możemy poczuć się jak rodowite Włoszki:)

Po produkcji limoncello zostajemy z całą górą oskórowanych cytryn, dlatego proponujemy zrobić z pół porcji, i z części tego co nam zostanie zrobić ciasto. O na przykład to.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu 95%
  • 15 cytryn
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1,2 kg cukru2 puszki mleka kondensowanego słodzonego

Przygotowanie:

Cytryny należy dokładnie wyszorować i wysuszyć. Spirytus przelewamy do dużego słoika (najlepiej  o pojemności 1,5 l). Z cytryn ostrożnie ścinamy jedynie żółtą skórkę. Skórkę wrzucamy do spirytusu, zakręcamy, owijamy zakrętkę folią spożywczą i macerujemy przynajmniej 8 dni. Słoik musi stać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu i codziennie musimy nim porządnie potrząsnąć.

Po 8 dniach, nadchodzi czas kiedy w dużym garnku czas ugotować mleko z cukrem i dodać do tego mleko skondensowane. Całość pogotować jeszcze 15 minut i odstawić do wystudzenia.

Następnie należy spirytus odlać i przefiltrować (na sitku układamy gazę i przelewamy przez gazę spirytus ze skórkami). Z wystudzonego mleka ściągamy kożuch. Łączymy spirytus z mlekiem mieszając łyżką lub ubijaczką ręczną.

 Całość przelewamy do butelek, które trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej nieznanym domownikom – inaczej zniknie w przeciągu sekundy.  Limoncello podaje się mocno schłodzone.
Smacznego!
Mleczny team
limoncello2
limoncello5

6 comments on “Kremowe Limoncello

  1. Izabela
    Sierpień 13, 2013

    Jak długo można to cudo przechowywać ?

  2. Misia
    Sierpień 13, 2013

    Brzmi naprawdę ciekawie :) Przepis trafia na moją listę „do wypróbowania” :)

    Ściskam cieplutko!

  3. od-kuchni
    Sierpień 15, 2013

    Chodzi za mną już od dawna, ale jakoś nigdy nie miałam okazji aby go przygotować. U Ciebie prezentuje się jak takie małe słoneczka w kieliszkach!

  4. Limoncello przepis
    Wrzesień 16, 2013

    Bez mleka zdecydowanie lepszy, trzeba zmieszać spiryt który wyciągnął aromat i smak skórek cytrynowych z syropem z cukru i zmieszać, potem wystarczy odczekać kilka tygodni aż się przegryzie i podawać prosto z lodówki ;) .
    Pzdr,
    K.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: