mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Risotto z cukinią, bakłażanem i szynką parmeńską

risottocukinia1Szczerze się przyznamy, że dopiero niedawno odkryłyśmy moc risotto. Wcześniej we wszystkich włoskich restauracjach omijałyśmy ten rozdział w menu, przechodząc od razu do past. Makaron to w końcu makaron. Kto, to słyszał jeść ryż? Jednak pewnego dnia dostałyśmy zaproszenie na obiad (w tym miejscu  serdecznie pozdrawiamy naszych przyjaciół: Anię i Piotrka). Szef kuchni  przygotowywał risotto. Byłyśmy lekko przerażone, no bo ryż. Do tego miała być dynia, więc też dziwnie, bo dynia to w cieście, w plackach, w budyniu ale nie z ryżem. I wiecie co? Było pyszne. Ledwo się powstrzymałyśmy przed wzięciem dokładki (niedługo trzeba się w kostiumie pokazać). Już następnego dnia gotowałyśmy bulion na kolejne risotto. Tym razem z cukinią, bakłażanem i szynką parmeńską.

Risotto z cukinią, bakłażanem i szynką parmeńską:

  • 200g ryżu do risotto
  • 500-600ml bulionu
  • szczypta szafranu
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • odrobina oliwy do smażenia
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej

Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy warzywa na złoty kolor. Na koniec dodajemy sól, pieprz, tymianek, ocet balsamiczny i drobno posiekaną papryczkę chilli. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

W wysokim rondelku podgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, ząbek czosnku i smażymy ok. 1-2 minut (do czasu gdy zmiękną). Następnie dodajemy ryż. Mieszamy. Zalewamy winem. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, tak, żeby ryż wchłonął wino. Dodajemy szafran. Znów mieszamy. Dodajemy połowę bulionu – mieszamy od czasu do czasu, uważając, żeby nie przypalić ryżu. Gdy bulion się wchłonie, będziemy dodawać po łyżce pozostały płyn. Gdzieś pomiędzy kolejnymi łyżkami bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, kolejny ząbek czosnku (zmiażdżony) i przyprawy (pamiętajmy, że bulion może być słony – zanim dosypiecie soli, sprawdźcie!). Na koniec dokładamy 3/4 podsmażonych wcześniej warzyw. Pozostałą 1/4 warzyw chwilę podgrzewamy – tak, żeby wyłożyć na wierzch każdej porcji.

Gdy ryż jest już gotowy, dołożyliśmy przyprawy i warzywa, dosypujemy parmezan i dokładamy 1 łyżkę masła. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy szynkę parmeńską.

Nakładamy porcje risotto do miseczek, na wierzch układamy warzywa, szynkę parmeńską, odrobinę parmezanu i gałązki tymianku.

Smacznego!

Mleczny team

risottocukinia2risottocukinia3

One comment on “Risotto z cukinią, bakłażanem i szynką parmeńską

  1. L
    Sierpień 18, 2013

    Świetne! Uwielbiam risotto:D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: