mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Leche Frita

mleko3Szukając inspiracji to tu to tam natrafiłyśmy na cudownie prosty hiszpański deser Leche Frita. Smażone mleko, jakkolwiek dziwnie brzmi jest deserem, którego składniki zawsze są w domu, robi się go  szybko i łatwo. Wygląda jak nuggetsy a smakuje jak… budyń w panierce. Podeszłyśmy do tematu z lekką rezerwą i odłożyłyśmy „na później” (taki wynalazek na „kiedyś tam”).

Owo „kiedyś” nadeszło w zeszłym tygodniu ( w ramach akcji „nie mieszczę się w sukienkę a do jutra i tak nie schudnę”). Po ugotowaniu masy okazało się, ze jest jej jak dla pułku wojska i same choćbyśmy chciały nie zjemy takiej ilości. Z pomocą Przyszła Karolina z Co Pysznego? Nasze wspólne gotowania podlewane obficie winem powinny się doczekać jakiejś osobnej zakładki:)

Smażone mleko obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem podawane na ciepło jest po prostu pyszne. Polecamy wszystkim mającym ochotę na bliżej nieokreślone „coś słodkiego”.

Składniki:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (używamy szklanki o pojemności 250 ml)
  • 3 szklanki tłustego mleka
  • pół szklanki cukru (użyłyśmy pół szklanki słodkiego skondensowanego mleka)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 roztrzepane jajka
  • około szklanki bułki tartej
  • cukier puder pomieszany z cynamonem do oprószenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy jedną szklankę mleka i dokładnie mieszamy rózgą tak aby nie było żadnych grudek. Dodajemy resztę mleka i mleko skondensowane lub cukier. Znowu dokładnie mieszamy i dodajemy cukier waniliowy.  Całość podgrzewamy do zagotowania ciągle mieszając i uważając, aby nie przypaliło się. Bardzo szybko robi się glut i farfocle, należy ciągle mieszać rózgą. Gdy zacznie się gotować, pozostawić na ogniu jeszcze przez około minutę. Do czasu uzyskania bardzo gęstego budyniu. Bardzo bardzo gęstego:)

Jeszcze gorący budyń przelewamy do  płaskiego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą – tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.  Odstawić do przestudzenia a potem na całą noc do lodówki. Wersja dla niecierpliwych to 4 godziny w lodówce.

mleko4Następnego dnia cały budyń ostrożnie wyciągamy na deskę do krojenia (ostrym nożem podważamy po bokach i odwracamy naczynie w którym się chłodził do góry dnem). Kroimy masę na małe części , około 2 cm na 2 cm. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym i dosyć głębokim oleju  z dwóch stron do czasu aż nabiorą ładnego złotego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posypujemy mieszanką cukru pudru i cynamonu. Jemy na ciepło lub zimno!

Smacznego!

Mleczny team

mleko6mleko5

5 comments on “Leche Frita

  1. Joanna Latuszek
    Lipiec 29, 2013

    ciekawa sprawa to coś nieokreślonego:)!pozdrawiam, http://manufakturaciastek.blox.pl

  2. KOLORowanka
    Sierpień 2, 2013

    mmmmmmmmmmmmmm
    cukier wanilinowy-ostatnio znajomych złapalismy na tym, że waniliowy nie istnieje ;P uwielbiam gdy ludzie robia na to duże oczyska :P

    p.s. smakowy :D juz dopisałam ;P

  3. Magda
    Sierpień 12, 2013

    Drogie Twórczynie pyszności :) Mam pytanie: czy wiecie może, przy swoim zainteresowaniu kuchnią hiszpańską, jak stworzyć coca de espinaca? Niestety nie mogę znaleźć przepisu na niezapomniany smak z Valencji. Coca którą jadłam miała dwie warstwy ciasta i pyszne nadzienie tuńczykowo-jajeczno-szpinakowe. Niestety przepisu na taką cocę nigdzie nie mogę znaleźć ;/

    • Mleczna Krowa
      Sierpień 12, 2013

      Chodzi o takie ciasto przekładane? Być może „co dom to przepis”? Na stronach hiszpańskojęzycznych jest troszkę przepisów. Proszę spojrzeć na tej stronie czy o to chodzi? http://www.petitchef.es/recetas/coca/coca_espinaca
      Podane tu są różne przepisy na samo ciasto jedne używają wina inne smalcu, jeszcze inne mleka lub… gotowego ciasta francuskiego:)

  4. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Wrzesień 16, 2013

    Muszą spróbować tego hiszpańskiego deseru. Przepis wygląda pysznie ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: