mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK na wakacje. Obiad: Ratatouille

ratatuj1Ratatouille to przepyszna jarska potrawa, której zrobienie z jednej strony nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale tak naprawdę im dłużej wszystkie warzywa duszą się w jednym garnku, tym lepiej.

Na pewno wielu z was widziało film o szczurze, który marzył o tym, żeby zostać kucharzem, a to było jego popisowe danie. W naszej wersji nie jest to może „popisowe” ale jest wspaniałe i idealnie pasuje zarówno, jako warzywny dodatek do obiadu, jak i wyjadane samo z bułeczką. Podstawą ratatuja jest bakłażan i cukinia, bez tego ani rusz. Warto zaopatrzyć się również w różnokolorowe papryki i dojrzałe pomidory.

Ratatouille:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (najlepsza będzie specjalna oliwa do smażenia)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię możemy obrać ze skóry – ale nie musimy. Bakłażana kroimy w plastry i każdy plaster solimy. Odstawiamy na 15 minut i płuczemy – dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Jeśli kupiliśmy małego bakłażana, to prawdopodobnie nie musimy tego robić. My ostatnio nie robiłyśmy i też było pysznie. Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę – średniej wielkości – nie za małą, bo w czasie smażenia, kawałki się skurczą. Paprykę kroimy w paseczki i każdy paseczek kroimy na trzy części. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy na ósemki i wyjmujemy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kolejno smażymy, a następnie przekładamy do garnka: cebulę, papryki, cukinię, bakłażana, a na końcu pomidory. Każde warzywo smażymy oddzielnie – musi się ładnie przyrumienić. Między kolejne warstwy warzyw  w garnku, wkładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość dusimy na wolnym ogniu – minimum 30 minut. Ratatuj najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!

Mleczny team

ratatuj5

ratatuj4

One comment on “MK na wakacje. Obiad: Ratatouille

  1. Malwinka
    Lipiec 20, 2013

    Lubię to danie, niedawno u mnie gościło i z pewnością zrobię je jeszcze nie raz!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: