mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK na wakacje. Obiad: Burgery

hamburgery2Większość osób burgery kojarzy z amerykańskim specjałem, serwowanym z frytkami, sosem bbq i sałatką z kapusty. Ogólnie fast food. Nam burgery kojarzą się raczej z dobrze doprawionym kotletem, musztardą dijon, pysznym pomidorkiem i chrupiącą kajzerką. W naszym wykonaniu, nie jest to do końca fast food… raczej slow. Musimy jeszcze popracować nad recepturą ale jak na razie efekty i tak są pyszne!

Tym razem postanowiłyśmy spolszczyć tę potrawę. Do środka dałyśmy pomidora malinowego i ogórki małosolne, a całość zaserwowałyśmy z malutkimi, młodymi ziemniakami z koperkiem. Nasza poprzednia wersja była z batatami – znajdziecie ją tu.

Burgery (tym razem dla 5 osób):

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 3-4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • sos Worcestershire
  • olej do smażenia

Cebulę szklimy na oliwie i studzimy. Następnie mieszamy wszystkie składniki i całość wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej (lub zwykłej), formujemy 5 kotletów i smażymy z dwóch stron. Staramy się zbyt często ich nie przewracać. Ostatnio wyczytałyśmy, że prawidłowo wysmażony burger, powinien mieć temperaturę 72°C. Ale to pewnie zależy od preferencji.

W tym czasie przygotowujemy dodatki. Kroimy w plastry:

  • 1 dużego pomidora  malinowego
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1-2 ogórki małosolne

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 5 plasterków ulubionego sera żółtego
  • rukolę
  • 5 kajzerek (możemy je wcześniej podpiec na patelni, w piekarniku lub po prostu w tosterze)
  • musztardę dijon
  • ulubione sosy (u nas był ostry sos pomidorowy i łagodniejszy jogurtowo-czosnkowy)

Podpieczoną bułkę smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy kolejno: rukolę, burgera, ser, pomidora, ogórka, cebulę. Na to nakładamy sosy i gotowe!

Pieczone, młode ziemniaki z masłem czosnkowym i koperkiem:

  • 1 kg malutkich, młodych ziemniaków
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie myjemy. W garnku gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy ziemniaki. Gdy woda ponownie się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odlewamy. Ziemniaki kroimy na pół. Masło mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie polewamy nim ziemniaki i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 20-25 minut.

Na koniec posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Mleczny team

hamburgery1

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: