mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK na wakacje. Obiad: Tortilla de patatas

tortilla5W cyklu wakacyjnym panuje pełen luz i prostota. Gosia zaadaptowała na nasz grunt typowe hiszpańskie danie – tortilla de patatas. Przygotowuje się ją w 30 minut, jest pyszna i pożywna. Ogromną jej zaletą jest to, że smakuje na zimno i na ciepło, można ją spokojnie spakować na drugie śniadanie. A jedyne co potrzeba to ziemniaki, jajka (znowu:) i cebula.

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu tortilla española to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Co do jej regionalnego pochodzenia i stulecia w którym powstał przepis wciąż toczą się spory. Istnieją nawet pewne legendy jak ta mówiąca o tym, że wynalazcą „hiszpańskiego omletu” był baskijski generał Tomás de Zumalacárregui. W trakcie oblężenia Bilbao, podczas pierwszej z wojen karlistowskich miał on zalecić broniącym miasta posilanie się prostym lecz pożywnym daniem z jajek, cebuli oraz ziemniaków. Ponieważ wojny i głód raczej nie groziły w ostatnich dziesięcioleciach mieszkańcom Półwyspu Iberyjskiego przepis na ziemniaczaną tortillę doczekał się wielu ulepszeń: omlet wzbogaca się często bobem, szparagami, cukinią czy papryką. Podstawową zasadą jest to, aby ilość jajek była równa ilości warzyw.

My podajemy przepis na najprostszą wersję.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa z oliwek

tortilla4Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę  (dużo, potem można odsączyć. Na dnie musi być ok 3 mm oliwy) gotujemy pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Gotujemy – oliwa nie może być zbyt ciepła. Jak ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i w ten sposób „dusimy” około 20 minut, aż wszystko będzie mięciutkie. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę. Jajka wybijamy do miski i ubijamy widelcem. Dodajemy do ziemniaków. Następnie poruszamy patelnią i czekamy aż wszystko się ładnie zetnie. Przykrywamy patelnię talerzem, przewracamy i i zsuwamy z powrotem na patelnię aby druga strona nam się  przypiekła.

Warto najpierw obejrzeć film- to na prawdę proste!

tortilla3 tortilla2 tortilla1

2 comments on “MK na wakacje. Obiad: Tortilla de patatas

  1. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
    Lipiec 12, 2013

    Robiłam kiedyś i była naprawdę smaczna!

  2. jadłam niedawno taką domową tortillę i bardzo ale to bardzo mi posmakowała. Najciekawsze jest to, że wykorzystano w niej zwykłe chipsy- z lenistwa ;) Nie było czuć tam chipsów tylko ziemniaki :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: